EU scherpt eisen slimme RED-apparaten aan

tech en internet iconen

RED-apparaten, waaronder slimme huishoudelijke en kantoortoepassingen, vallen vanaf 2024 onder nieuwe, strengere, eisen. De Europese Commissie nam daarvoor een wetsvoorstel aan.

Vanaf dan vallen deze apparaten in de hele EU onder de nieuwe Radio Equipment Directive (RED) Delegated Act. Apparaten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld slimme huishoudelijke- en kantoortoepassingen, zoals thermostaten.

Daarnaast maakt allerlei draadloze apparatuur, mobiele telefoons en wifi-routers, ook deel uit van de RED. Ook de eisen daarvoor worden dus scherper.

Veiligheidseisen

De nieuwe regeling is nodig omdat steeds meer apparaten gebruikmaken van een ‘online’ verbinding. De tijd tot 2024 is nodig om de nieuwe digitale veiligheidseisen goed vorm te geven.

In Nederland gaat norminstituut NEN daarvoor zorgen. Zij gaan een  implementatiekader ontwikkelen in de vorm van een set standaarden. Deze moeten marktpartijen helpen om aan de digitale veiligheidseisen in de nieuwe RED, te voldoen.

Informatiebijeenkomst

Op 30 november organiseert NEN een speciale informatiebijeenkomst hierover. Hierin komen de huidige ontwikkelingen op Europees en nationaal niveau van onder meer de herziening van de RED aan bod. Voorzitter Ben Kokx, Director Product Security bij Philips, gaat op die bijeenkomst in op de impact die deze herziening heeft op de Nederlandse sector rondom IoT-producten.

De bijeenkomst biedt u een unieke kans om vanuit Nederland input te geven op het formuleren van het implementatiekader voor de herziene versie van de RED. Dit kader, bestaande uit een set normen, zal richtlijnen geven voor de implementatie van de nieuwe RED.

Deze bijeenkomst is de eerste van een reeks terugkerende bijeenkomsten waarin NEN de perspectieven van Nederlandse belanghebbenden ophaalt en informeert over de ontwikkelingen die spelen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X