“Europa heeft sterk software-onderzoek nodig”

NIS2

Europa moet meer investeren in software-onderzoek om de betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van moderne software te garanderen. Die oproep doen Europese softwareonderzoekers met de petitie ‘Europe needs strong software research’.

Ondernemingen gedreven door software

Het is geen nieuw gegeven dat Europa achterloopt op landen als China en de Verenigde Staten als het om innovatie gaat. Wil het continent betrouwbare, veilige en duurzame software bouwen, moet het meer investeren in software-onderzoek. Zo waarschuwen Europese software-onderzoekers. Vooral omdat software de meerderheid van de ondernemingen drijft.

De petitie, die inmiddels meer dan achthonderd keer is ondertekend, is aangeboden aan vertegenwoordigers uit de (Europese) politiek, het bedrijfsleven en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). “Software is, net als zuurstof, een onzichtbaar maar essentieel element voor alle levensvormen”, zegt het Nederlandse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).

Geen tekort aan talent

De behoefte aan innovaties op het gebied van software-engineering is echter groot, volgens het CWI. “Software is de basis van onze infrastructuur en cruciale systemen.” Het gaat over zaken als energie, telecom, luchtvaart en financiële dienstverlening. “Als Europa op wereldniveau mee willen blijven tellen op deze gebieden, zijn forse investeringen in software-onderzoek nodig”, zegt software-onderzoeker Tijs van der Storm, verbonden aan het CWI en de Rijksuniversiteit Groningen.

Publiek-private samenwerking lastig

Europa komt geen talent tekort als het gaat om software-onderzoekers. Met name in Oost-Europa wordt veel talent opgeleid. Ook beschikken veel ondernemingen over innovatieve R&D-afdelingen. Wel ontbreekt het aan een aantal cruciale middelen. Zo is het moeilijk om publiek-private samenwerkingsverbanden tussen industrie en universiteiten op te starten.

Tweedehands software

Daardoor loopt Europa het risico een tweedehandsgebruiker te worden. Namelijk van elders ontwikkelde innovaties. Dat betreft dan vooral de technologiebedrijven in de Verenigde Staten en Azië. Dat heeft gevolgen voor de concurrentiepositie van Europa, aangezien software de belangrijkste onderscheidende en waardetoevoegende factor voor producten en diensten is, zeggen de initiatiefnemers van de petitie.

 

 

Gerelateerde berichten...