Europa schaft roaming af en neemt wet netneutraliteit aan

Vlaggen EU

De Europese roamingkosten worden definitief afgeschaft. Tenminste, vanaf 2017. Tot die tijd worden de roamingkosten in de 28 EU-landen geleidelijk afgebouwd.

Vanaf 30 april 2016 mogen providers maximaal € 0,05 per minuut, € 0,02 per sms, en € 0,05 per MB rekenen. Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen deze kosten geheel. Wel geldt een fair use policy.

Intussen hebben de Europese lidstaten ook de lang op handen zijnde wet voor netneutraliteit ondertekend. Het gaat om een zwakkere versie dan de wet die sinds 2012 in Nederland gold.

Wat is het verschil? Volgens de Nederlandse wet mogen providers nu geen enkele internetdienst of website benadelen. De nieuwe Europese plannen bieden uitwegen.

Een provider mag bijvoorbeeld bepaalde diensten voorrang verlenen door ze buiten een bundel aan te bieden. Een goed voorbeeld is de deal die KPN sloot met Spotify, waarbij abonnees gratis muziek konden streamen via mobiel internet zonder dat dat van de bundel af ging. Volgens de Nederlandse wet mag dit niet. In de Europese mag het nu wel.

 

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...