Europees project Blockstart zet blockchain in voor beveiliging

Het nieuwe Europese project Blockstart helpt de concurrentiepositie van bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) sterker te maken. Dat gebeurt door gebruik te maken van blockchaintechnologie.

Blockstart richt zich op ondernemingen in de zorg, logistiek en agrofood. Via blockchain moeten zij veiliger en efficiënter kunnen werken met gegevensbeveiliging, tracking en facturering.

Dat is de kern van het Europese project Blockstart, waarvan de coördinatie bij Brightlands Smart Services Campus in Heerlen ligt. Interreg Noord-West-Europa ondersteunt het 3,5 jaar durende project. Daarvoor is een budget van 5 miljoen euro beschikbaar. De coördinatie van het project ligt in handen van het Heerlense Brightlands Smart Services.

 

Oplossingen

Veel MKB-bedrijven vinden het lastig om met nieuwe technologiën aan de gang te gaan. De schaalgrootte van MKB-bedrijven is namelijk vaak te gering. Het project Blockstart is erop gericht dat wel mogelijk te maken. De samenwerkende partners vormen een internationaal ecosysteem van bedrijfsnetwerken, incubatoren en blockchainexperts. Zij zullen de grootste uitdagingen voor het MKB in gezondheid, logistiek en agrofood in kaart brengen en aanpakken. Dat ecosysteem levert dan bedrijfsondersteuning, netwerkmogelijkheden en een testomgeving.

 

Hogere efficiëntie

Blockchaintechnologie zorgt voor veilige, geautomatiseerde en efficiënte datatransacties. Ze kunnen gebruikt worden bij bijvoorbeeld uitwisseling van medische gegevens, volgen van getransporteerde goederen of de herkomst van voedingsmiddelen.

Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg: “Dit zijn bij uitstek de projecten die mkb’ers gezamenlijk kunnen oppakken vanwege de complexe ICT structuur. Dat de Brightlands Campus in Heerlen dit project voor Europa coördineert is wederom een bevestiging dat de kennisinfrastructuur van Limburg alsmaar sterker wordt en groeit. Belangrijker nog is dat die sterke kennisinfrastructuur inmiddels ook internationaal wordt gezien én erkend. De Brightlands Smart Services Campus is bij uitstek geschikt om dergelijke complexe vraagstukken te ondersteunen.”

 

Kwaliteit

Peter Verkoulen, CEO van het deelnemende Heerlense bedrijf Brightlands Smart Services Campus: “Dit Europese project sluit optimaal aan op ons campus ecosysteem waar ondernemers, wetenschappers en studenten werken aan slimme diensten die de kwaliteit van leven verbeteren. We werken in dit project samen met toonaangevende partijen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nederland zijn wij onderdeel van de Dutch Blockchain Coalition. Met dit project versterken we onze positie in het Nederlandse ecosysteem én de rol van Nederland in de Europese blockchain wereld. Graag roep ik MKB-bedrijven uit binnen- en buitenland die interesse hebben in het Blockstart project op om zich te melden bij het MKB loket van de campus.”

 

Gerelateerde berichten...

X