Europese Commissie: geen bewijs voor onethisch gebruik producten Kaspersky

“De Europese Commissie heeft geen enkel bewijs voor onethisch gebruik van Kaspersky Lab producten.” Dit stelt de Europese Commissie in een officiële verklaring.

Deze verklaring is een herroeping van een resolutie van het Europees Parlement van juni vorig jaar. Toen nog vond men  dat de software van het bedrijf waarschijnlijk gevaarlijk of ‘kwaadaardig konden zijn. Gerolf Annemans, lid van het Europees Parlement, stelde hier in maart dit jaar een aantal vragen over. Daarvan is deze uitspraak de uitkomst.

De stellingen zijn een gevolg van een rel uit mei 2018 rond de software van het bedrijf. Volgens de VS betekende het feit dat het hoofdkantoor van Kaspersky in Rusland was gevestigd, een groter risico op achterdeurtjes voor de Russische overheid.

Op grond daarvan stelde het Nederlandse Kabinet ook geen antivirussoftware van het bedrijf meer te willen gebruiken. In een brief schreeft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer dat het besluit in elk geval gold voor de Rijksoverheid. Het advies was meteen echter ook gericht aan bedrijven en organisaties met vitale diensten.

 

Verplicht

Russische wetgeving verplicht bedrijven als Kaspersky samen te werken met de Russische overheid. Ook heeft Rusland een actief offensief cyberprogramma dat onder meer gericht is op Nederland en vitale Nederlandse belangen.

Omdat antivirussoftware diep in systemen zit kan misbruik dus een groot veiligheidsrisico vormen. Het kabinet vindt daardoor het t het risico op digitale spionage en sabotage bij de Rijksoverheid en de vitale sector te groot is. Tot nu toe zijn er overigens geen incidenten gemeld.

 

Zwitsterland

Kaspersky zelf verwees de  beschuldigingen stelselmatig van de hand. Wel  verplaatste het bedrijf haar hoofdkantoor meteen naar Zwitserland. Naar eigen zeggen was dat om meteen van alle verdenkingen af te zijn.

Anton Shingarev, Vice President Public Affairs bij Kaspersky Lab. “Dit onderstreept het belang van ons Global Transparency Initiatief waarbij we inzage geven in softwarebroncodes en gegevens hebben verhuisd van Rusland naar Zwitserland. Inmiddels openen we steeds meer transparantiecentra in Europa met het doel te blijven investeren in vertrouwen onder zowel onze klanten als overheidsinstanties. We hopen dat deze verklaring van de Europese Commissie ook nationale overheidsinstanties helpt bij het nemen van beslissingen die gebaseerd zijn op feitelijk bewijs in plaats van geruchten of ongefundeerd onderzoek.”

 

 

Gerelateerde berichten...

X