Europese Commissie onderzoekt Microsoft om bundeling MS Teams

werken op afstand, vermindering filedruk MS Teams

De Europese Commissie start een formeel onderzoek naar Microsoft vanwege mogelijke overtreding van de Europese concurrentieregels. Het bedrijf heeft zijn product MS Teams gekoppeld aan Office 365 en Microsoft 365.

Volgens de Commissie is dat misbruik van de marktpositie van het bedrijf. De Commissie vreest dat klanten daardoor minder keuzevrijheid hebben. Klanten hebben bovendien geen keus of zij al dan niet toegang tot dat product willen als zij een abonnement nemen op een van de productiviteitssuites.

De Commissie noemt het kwalijk dat er beperkingen zijn in de manier waarop de software van Microsoft samenwerkt en communiceert met programma’s van concurrenten. Dat laatste is niet alleen nadelig voor de klant, maar ook voor bedrijven en concurrenten. Andere diensten als Zoom en Slack hebben daardoor het nakijken. Zeker omdat Microsoftklanten door de bundeling ook eerder neigen om MS Teams te gaan gebruiken. De Europese Commissie noemt dat oneerlijke concurrentie.

Strenge regels

“Middelen voor communicatie en samenwerking op afstand, zoals Teams, zijn onmisbaar geworden voor veel bedrijven in Europa. We moeten er daarom voor zorgen dat de markten voor deze producten concurrerend blijven en dat bedrijven vrij zijn om de producten te kiezen die het best aan hun behoeften voldoen”, aldus Margrethe Vestager, EU-commissaris Mededinging.

De EU heeft strenge regels om de vrije concurrentie (of mededinging) te beschermen. Bepaalde handelspraktijken zijn verboden. Als een bedrijf de mededingingsregels overtreedt, kan het een boete krijgen die kan oplopen tot 10% van de jaaromzet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X