Europese webwinkels: harde Brexit zal e-commerce ontwrichten

Een harde brexit leidt zeker tot ontwrichting van de hele Europese e-commerce. Dat stellen Thuiswinkel.org, PostNL en tegenhangers uit Duitsland, Frankrijk, Ierland en Italië in een open brief (PDF).

Ook ziekenhuizen uitten gisteren en vandaag hun zorgen geuit over de gevolgen van een harde brexit. Veel medicijnen en hulpmiddelen komen uit of via het Verenigd Koninkrijk. Als de Europese certificering niet goed wordt geregeld vreest de sector dat veen medicijnen vanaf 29 maart Europa en dus ook Nederland niet meer in mogen. Dit probleem wordt nog verergerd door de stagnerende stroom pakketten tussen de landen.

 

Goederenstroom

Voornaamste knelpunt wordt volgens de briefschrijvers de vertraging van de goederenstroom. Een aantal Europese vertegenwoordigers van deze webwinkels roepen de politiek dan ook op tot snelle maatregelen.

De organisaties stellen dat er een tijdelijke oplossing moet komen als overgang naar een definitief akkoord. Ze vrezen voor een doemscenario van een groeiende berg pakketjes aan de Britse en Europese grenzen. Dat isoleert niet alleen het VK maar zet ook bedrijven op het Europese continent op achterstand.

 

Zekerheid

Volgens de briefschrijvers biedt het huidige akkoord veel te weinig zekerheid voor e-commece-bedrijven. Hoe in de huidige overeenkomsten de overgangsfase tot eind 2020 vorm krijgt is nog onvoldoende duidelijk.

De organisaties die de brandbrief ondertekenden roepen Europa en de Britse regering op snel  een overeenkomst op te stellen. De Britse e-commerce groeit snel en daar zou als er niets gebeurt een abrupt einde aan komen met alle gevolgen van dien. “Het is voor alle partijen het beste snel tot een oplossing te komen, om de gevolgen van een Brexit zo klein mogelijk te houden,” aldus de briefschrijvers.

 

Beducht

Eind vorige maand stelde VWS-minister Bruno Bruins ook dat de Nederlandse gezondheidszorgsector beducht moet zijn voor een eventuele no-deal brexit. Zo moeten organisaties bijvoorbeeld nu al nagaan welke patiëntgegevens er nu nog staan in de bestanden van Britse IT-aanbieders en zorginstellingen.

Bruins schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer. De waarschuwing is vooral gericht aan aan de zorgsector. Als er uiterlijk 29 maart geen deal op tafel ligt lopen patiënten het risico dat de medicijnen die zij nodig hebben bij de grens zullen stranden. Verder acht Bruins het risico op het vastzitten van gegevens in Britse IT-systemen onverantwoord groot als er nu niets gebeurt.

Gerelateerde berichten...