We weten het: ontwikkelingen op it-gebied gaan razendsnel. Er komen steeds meer oplossingen beschikbaar die bijdragen aan meer efficiency, betere kwaliteit van de dienstverlenging en kostenbesparingen. Een van de sectoren die hier misschien het meest van profiteert is de Healthcare sector, al was het alleen maar omdat deze ontwikkelingen daadwerkelijk levens kunnen redden.
Dit artikel behandelt de opkomst van zes trends die grote impact hebben op gezondheidsinstellingen. Nieuwe technologieën die niet alleen de genoemde voordelen brengen, maar ons tevens stellen voor grote uitdagingen. Denk aan onderwerpen als privacy en security die een belangrijke stem hebben in het it-beleid van een zorginstelling.
- Cognitive computing
Met cognitive computing haal je uit een nagenoeg onbeperkte bron ongestructureerde data niet alleen de juiste informatie, maar je legt er tevens de juiste verbanden mee. Hierdoor kun je dus een grote centrale databron creëren, waarin andere patiënten-records, diagnoses, medische vakbladen enzovoort samenkomen. Cognitieve intelligentie is in staat om uit deze ogenschijnlijke brei aan data diagnoses te stellen, verbanden te leggen en de best mogelijke behandelmethoden voor te stellen. Om dit te kunnen doen moet een zo groot mogelijk aantal ziekenhuizen bereid zijn data beschikbaar te stellen, waarmee direct de eerste uitdaging op het gebied van privacy zich aandient. Indien dit goed is gewaarborgd, nemen de mogelijkheden echt enorm toe. Dit proces wordt reeds bij enkele zorginstellingen succesvol ingezet, zoals bij het Amerikaanse MD Anderson kankerinstituut, waar men cognitive computing inzet bij het stellen van diagnoses.
- Mobility
Deze ontwikkeling speelt in iedere sector van onze samenleving een steeds grotere rol. Zo ook in de Healthcare sector, waar het mogelijkheden tot samenwerken aanzienlijk vergroot. Denk bijvoorbeeld aan videoconferencing. Realtime kunnen patiëntgegevens op het scherm worden getoond terwijl gesprekken met artsen op afstand kunnen plaatsvinden. Dit levert enorme besparingen op qua kosten en tijd en heeft grote voordelen op het gebied van flexibiliteit. Zo kunnen relevante specialisten en zelfs familieleden van de patiënt direct worden bijgeschakeld in het videogesprek. Ook bij mobility speelt privacy een bijzonder belangrijke rol. Doordat informatie overal mee naar toe kan worden genomen bestaat er een verhoogd risico dat dit in de verkeerde handen valt. Een wel doordacht beleid is een absolute vereiste in deze.
Een mooi voorbeeld van hoe mobility en risicobeheersing kunnen samengaan, wordt gegeven door de grote Amerikaanse zorgaanbieder Advocate Health Care. Hiervoor gebruikt de organisatie Mobile Device Management van Airwatch.
- Mobiele apps
Hoewel dit onderdeel eigenlijk onder het kopje mobility valt, staan we er toch even apart bij stil. Er komen steeds meer apps beschikbaar voor zorginstellingen. Diverse bedrijven richten zich specifiek op de ontwikkeling van apps binnen de zorgsector. Artsen kunnen via apps direct informatie oproepen, aanpassen en zaken met elkaar vergelijken. Daarnaast stelt het patiënten steeds meer in staat om zelfvoorzienend te zijn. Het tellen van calorieën, het bijhouden van hartritmes, aantal stappen en het monitoren van bloeddruk zijn voorbeelden van dergelijke apps. Maar er zijn ook specifiekere apps waarmee chronische ziektes gemanaged kunnen worden of om het medicijngebruik mee bij te houden. Ook kan de patiënt on-demand een consult krijgen door een dokter via videoconferencing.
- Social tools
De toegenomen mogelijkheden van kennisdelen maakt samenwerking tussen mensen veel eenvoudiger. Bepaalde specialismen die doorgaans sterk verspreid zijn over afdelingen, instellingen binnen een land of zelfs wereldwijd, komen beter beschikbaar dankzij sociale samenwerkingstools. Deze tools lijken het meest op social media platformen als Facebook. Dankzij dit sociale Healthcare-netwerk kunnen de juiste specialisten snel en eenvoudig worden gemobiliseerd. Ook kunnen hierdoor artsen beter samenwerken tijdens een behandeltraject van een patiënt. Doorlooptijden voor diagnoses en behandelingen worden met social software drastisch verkort. De maximale doorlooptijd van een diagnose behandelingscombinatie (DBC) mag vanaf dit jaar in Nederland nog 120 dagen duren, terwijl dit voorheen kon oplopen tot zelfs een jaar. Inzet van de juiste samenwerkingssoftware levert een belangrijke bijdrage aan het halen van deze norm. Zo gebruikt het Kinderziekenhuis in Boston social software ter verbetering van de samenwerking tussen medische instellingen. Hierdoor kunnen zij snel de benodigde expertise inschakelen.
- Internet of Things
Steeds meer objecten worden intelligenter en zijn verbonden met het internet. Op basis van verzamelde data kunnen deze objecten zelfstandig beslissingen nemen. De impact van deze ontwikkeling op de gezondheidszorg kan enorm zijn. Downtime op belangrijke apparaten kan bijvoorbeeld sterk geminimaliseerd of zelfs helemaal voorkomen worden. Door constant te monitoren kan er snel geschakeld worden als er een defect is. Een defect kan zelfs voorkomen worden, omdat er ook voorspellend gehandeld kan worden. Mobiele devices maken deel uit van het IoT en kunnen tevens ingezet worden voor het constant monitoren van patiënten, waarbij grote hoeveelheden data wordt geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan smartwatches die constant de bloeddruk van een patiënt monitoren. Een mooi voorbeeld waar Mobility en IoT samenkomen is het Henry Mayo ziekenhuis in California. Met hun single-sign-on systeem kan het personeel elk moment en via ieder device toegang te krijgen tot de voor hen relevante informatie. Aanpassingen worden direct verwerkt en zijn realtime beschikbaar voor andere belanghebbenden.
- Cloud computing
De cloud heeft ook binnen Healthcare grote invloed op zaken als flexibiliteit, schaalbaarheid en kosten van IT. De schaalbaarheid is van groot belang voor zorginstellingen, omdat er zich grote fluctuaties kunnen voordoen in de groei van data. Met de cloud kan dit snel een eenvoudig worden opgevangen zonder grote investeringen in hardware. Dit komt ook de voorspelbaarheid van kosten ten goede. Ook hier speelt het privacyvraagstuk. Wie heeft namelijk toegang tot de data? En van wie is de data eigenlijk? Een consortium van verschillende bedrijven is een aantal jaar geleden het visioncloud project voor Healthcare opgestart. Dit benut de voordelen van de cloud in de zorg, maar houdt ook rekening met de uitdagingen. De cloud biedt daarbij ook nog eens extra mogelijkheden op het gebied van samenwerking. Elektronische patiëntendossiers kunnen op elk moment en door iedereen die daartoe bevoegd is benaderd worden. Hierdoor kan men razendsnel de juiste beslissing nemen.
Omarm de nieuwe technologie
We staan aan het begin van een enorme revolutie in de Healthcare sector. Nieuwe softwaretechnologieën dragen bij aan een grote vooruitgang. In dit artikel noemen we enkele van deze technologieën, maar hierbij stopt het niet. Op het HIMMS-evenement in Chicago – het grootste it-evenement voor de Healthcare sector ter wereld – passeren deze en andere ontwikkelingen jaarlijks de revue. Daarbij spelen privacy en security en het beleid op deze terreinen onveranderlijk een belangrijke rol. Feit blijft dat deze nieuwe technologieën – ondanks hun uitdagingen – zo snel mogelijk moeten worden geadopteerd. Bottom line redden we daar namelijk mensenlevens mee.