Azure-IT neemt cloud-angst weg!
De zorgsector houdt de cloud nog altijd op een afstand. En dan in het bijzonder de publieke cloud van partijen als Amazon en Microsoft Azure. Nog altijd overheerst het beeld dat men de grip op privacygevoelige informatie kwijt is. Ook bij een hybride vorm, of zelfs bij een private cloud voelt een ziekenhuisbestuur zich doorgaans niet op zijn gemak. Het nieuwe bedrijf Azure-IT brengt hier definitief verandering in.
De IT binnen de zorgsector – care en cure – is conventioneel ingericht, zeker wanneer we dat vergelijken met hoe dat in het bedrijfsleven eraan toegaat. Ziekenhuizen kopen en beheren hun hardware nog vaak zelf. De focus richt zich doorgaans op de eigen omgeving, waardoor er weinig aandacht is voor wat er in de buitenwereld gebeurt. Onbekend maakt onbemind. De angst voor de cloud is hier een goed voorbeeld van. Natuurlijk werkt een zorginstelling met privacygevoelige informatie, waar strenge regels voor gelden. Maar met een concept als Azure Stack, dat door Azure-IT wordt aangeboden, kunnen ook ziekenhuizen en GGZ’s de voordelen van de cloud naar zich toetrekken.
Azure Stack
Zoals de naam al doet vermoeden is Azure-IT gespecialiseerd in Azure, het publieke cloud-platform van Microsoft. Met hun jarenlange ervaring hebben zij de mogelijkheid ontwikkeld om een koppeling te maken met de Microsoft cloud, zonder de gevreesde nadelen. “Een zorginstelling kan ervoor kiezen de apparatuur ‘on-premise’ te houden, zoals ze gewend zijn”, schetst Hiddo de Vreeze, CEO en mede-oprichter van Azure-IT. “Maar dan met het gemak en de voordelen van Azure. Er zijn ook andere varianten mogelijk. Zo kan de hardware kan verkregen worden via een colocatie-dienst. Voor instellingen die per sé ‘het ijzer’ in eigen huis willen houden, is financiering mogelijk via de BNG Bank. Er is zelfs een constructie denkbaar om een en ander tegen aantrekkelijke rente te leasen.”
Het gebruik van de Microsoft cloud kan ook als dienst worden afgenomen. In die variant betaalt een zorginstelling uitsluitend voor het daadwerkelijke gebruik van de geactiveerde virtual machines en de bijbehorende licenties. De Vreeze: “De zorginstelling die op het punt staat te investeren in infrastructuur, applicaties of storage, kan nu dus echt kiezen voor de cloud als dienst. Een uitgelezen kans wanneer de aanschaf van hardware een te grote financiële last betekent. De hardware staat dan in ons eigen datacenter, met het karakter van een private cloud. Kortom: de dienstverlening van Azure-IT kan volledig naar wens worden afgenomen. Rondom die koppeling met Azure als CSP (cloud service provider), kunnen wij vanuit onze expertise alle denkbare diensten leveren, van het up-to-date houden van het platform tot aan het beheer van de volledige infrastructuur.”
Azure Pack
Mochten partijen de stap naar Azure Stack toch niet aandurven, Azure-IT biedt ook Azure Pack aan. Anders dan bij Stack is er bij Pack geen directe koppeling met het Microsoft cloud-platform. Bij Stack is de volledige dienst al beschikbaar, bij Pack moet het alsnog met de hand worden opgebouwd. Het aantal benodigde uren om dit te realiseren, zal dan ook flink hoger uitvallen. Maar veiliger kan uw privacygevoelige data nauwelijks zijn.
Twee werelden
Azure-IT realiseert zich terdege waar de koudwatervrees voor de cloud binnen de zorg vandaan komt. Daarom benadrukt de andere oprichter van het bedrijf, Willem Linschoten, dat zij en Microsoft geen enkele toegang hebben tot de data van de zorginstelling. “Het enige dat Microsoft aan data kan verzamelen zijn de licentie-gegevens en wat er nu precies wanneer aan ‘cloud-capaciteit’ wordt afgenomen. Kortom: de metadata die voor de facturatie van belang zijn. Waar de hardware ook staat, met Azure Stack ben je verzekerd van het beste van twee werelden, publiek en private. En dat terwijl je zeker weet dat je volledige controle behoudt over je data.”
De Vreeze voegt hieraan toe: “Iedere zorginstelling heeft bepaalde data die onder geen beding in de publieke cloud terecht mag komen. Voor andere niet privacygevoelige data, steekt dat veel minder nauw. Dankzij de koppeling tussen Azure Stack en Microsoft Azure, kun je gemakkelijk de data die absoluut on-premise moet blijven daar houden, en risicoloze data in een publieke omgeving plaatsen. Je bent dan beter dan ooit schaalbaar. Over deze en andere mogelijkheden adviseren wij de klant graag.”
Minder zorg
Een systeembeheerder van een ziekenhuis of andere zorginstelling moet enorm veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Meer dan ooit is it-ontzorging welkom. Met Azure Stack wordt de volledige basis van de infrastructuur door Azure-IT en Microsoft onderhouden. Geen omkijken dus meer naar updates en patches. “Microsoft kan het zich niet permitteren dat Azure plat gaat, dus dat zal ook zeker niet gebeuren”, weet De Vreeze. “Dus alles wat een zorginstelling plaatst in Azure Stack is en blijft te allen tijde beschikbaar. En, niet onbelangrijk, het is razendsnel. Het opkrikken van de snelheid op een conventionele manier kost enorm veel tijd en dus geld. Met Azure Stack is het letterlijk een kwestie van op drie of vier knoppen drukken en tien minuten later is een nieuw cluster klaar voor gebruik. De diensten zijn per maand opzegbaar, en worden pay-per-use-per-minute-per-volume afgerekend. De prijs voor het wegnemen van al deze kopzorgen, is zeer acceptabel.”
Toegevoegde waarde
Over prijzen gesproken. Onlangs vernam Linschoten van een bestuurslid van een groot ziekenhuis dat deze 12 miljoen euro moest begroten voor een groot infrastructuurtraject. “Wij kunnen datzelfde voor hen doen voor nog geen 2 miljoen, om naar eens concreet de omvang van de mogelijke kostenbesparingen aan te geven. Daarvoor krijgt een ziekenhuis een uitmuntende ‘ease of use’ en een simplificatie van zijn it-omgeving. Het is meer dan spijtig dat de meeste bestuursleden van ziekenhuizen niet bekend zijn met onze minder conventionele aanpak. Bij de grote all-players met hun enorme overheadkosten, betalen zij voor hun ‘enterprise agreements’ vaak de hoofdprijs. Wij als echte specialist en relatief kleine partij hebben die overheadkosten niet. Daarom kunnen wij de licenties aanmerkelijk goedkoper en efficiënter aanbieden, eerlijk en transparant. Bovendien voegen wij werkelijke waarde toe aan de proven technologie van Microsoft. Ons verdienmodel is ook gekoppeld aan kickbacks die wij krijgen van Microsofts bij bepaalde volumes. Dus hoe meer waarde wij toevoegen, hoe beter dat is, niet alleen voor de klant, maar ook voor onszelf. Een veel gezonder model lijkt mij dan die conventionele perverse prikkels.”
Veertig jaar
Hiddo de Vreeze, managing partner van Asapnet, is al twintig jaar it-specialist, met een voorliefde voor Microsoft-technieken. Willem Linschoten, oprichter van Zettastor, heeft eveneens twintig jaar ervaring op global niveau op het gebied van storage en datamanagement. www.Azure-it.eu