De vierhonderd jaar van IBM

De vierhonderd jaar van IBM

In Trouw, een van de zes beste kranten van Nederland, stond onlangs een artikel van de filosoof professor Martin Buijsen met als titel ‘Wilt U het eeuwige leven?’. Hij voorspelt dat er eerdaags op uw veertigste verjaardag een brief van het RIVM in uw brievenbus glijdt met het verzoek om mee te doen aan hun project ‘aanzienlijke levensverlenging’.

Het RIVM feliciteert u dan met het feit dat u ‘op een tiende van uw leven bent aangekomen’ (ja, u leest het goed!). Er is een brochure bijgesloten met als titel ‘een evidence-based gentherapie die veroudering vertraagt of zelfs stopt’. Het artikel gaat vooral over wat in de biomedische ethiek ‘considerable life extension’ genoemd wordt. Het artikel gaat dus niet over kosten van gentherapie of dat het wellicht niet goed werkt, maar over de vraag of er principiële bezwaren bestaan tegen dit manipuleren van de menselijke natuur.

Het is een actueel onderwerp waarover men in intellectuele kringen blijkbaar heftig discussieert. Maar is het echt zo nabij? Ik denk het wel. Binnen 10 jaar zijn daar aanzienlijke slagen gemaakt, is mijn inschatting.

Big Data is het toverwoord hier. Een niet onbelangrijke speler daarbij is IBM met hun ‘Watson’. Deze maand werd bekend dat IBM voor 2,6 miljard dollar Truven Health Analytics overneemt. Met de aankoop van Truven beschikt IBM naar eigen zeggen over de data van zo’n 200 miljoen mensen. Data die nu kunnen worden gecombineerd met 100 miljoen dossiers.

Ongeveer een jaar geleden kocht IBM nog Phytel, actief in health managementsoftware en in augustus werd Merge Healthcare voor een miljard dollar overgenomen. Door de aankoop van Truven verdubbelt de omvang van de IBM Watson Health unit naar 10.000 werknemers.

Nu is IBM ook niet de eerste de beste op het gebied van nieuwe ontdekkingen. Op 13 januari werd bekendgemaakt dat IBM wederom de meeste patenten heeft ontvangen in de Verenigde Staten. Het bedrijf eindigt voor de drieëntwintigste keer op de eerste plaats in het aantal ontvangen patenten.

In 2015 ontving het bedrijf 7355 patenten, waarvan er meer dan tweeduizend binnen het domein van cognitieve technologie en cloud computing. Ik schat in dat ook die patenten voor een belangrijk deel gaan over de health care ambities van IBM.

Resteert voor mij nog één zorg, want ik ben de veertig al gepasseerd: ben ik reddeloos verloren of is er nog hoop? Ik heb mij voorgenomen om het RIVM een brief te schrijven met het verzoek of ik nu al mag deelnemen aan het project ‘aanzienlijke levensverlenging’. Lijkt me heerlijk.