De IT-jobmarkt zit in de lift, al is de ene job de andere niet. Dit zijn de vijf jobs die de komende jaren het snelst zullen groeien. En dit allemaal dankzij of ondanks de AI-opmars. “Tegen 2030 komen er zes miljoen ontwikkelaars bij.”
We halen de informatie uit het recente Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum (WEF). Het rapport identificeert verschillende technologiefuncties die de sterkste groei zullen doormaken. Het gaat in dit rapport van het WEF om de jobs die in verhouding (en dus procentueel) de grootste toename zullen kennen. IT-jobs zijn overigens ook erg sterk vertegenwoordigd in de categorie van alle snelstgroeiende jobs.
1. Big data-specialisten
Big data-specialisten nemen de toppositie in, en de explosieve groei in data en de nood aan analyse in vrijwel elke bedrijfstak is daar niet vreemd aan. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en beheren van systemen die (enorme hoeveelheden) gegevens kunnen opslaan, verwerken en analyseren. Volgens het World Economic Forum zal het aantal big data-specialisten op vier à vijf jaar tijd meer dan verdubbelen. IT of niet: geen enkele job doet beter.
Dit vraagt om een inhaaloperatie, want de vraag naar deze profielen is nu al nijpend. “Uit een onderzoek dat we vorig jaar uitvoerden, bleek nog dat een gebrek aan vaardigheden en personeel een belangrijke hindernis was voor het succes van data- en analytics-teams,” beaamt Jorg Heizenberg, VP Analyst bij Gartner.
Dat tekort betaalt zich nu al terug. Specialisten in dit domein verdienen bovengemiddeld, met een mediaan jaarsalaris dat al snel 25 à 30 procent hoger ligt dan andere IT-functies, volgens het Tech Salary Report 2025 van Robert Half.
2. Fintech-engineers
In de lijst van snelst dalende jobs volgens het World Economic Forum staat de traditionele bankbediende. Terwijl de fintech-engineer dus de nummer twee is in de tegenovergestelde lijst van snelstgroeiende jobs.
Door de aanhoudende digitale transformatie van financiële diensten neemt de vraag naar fintech-engineers namelijk erg toe. Deze specialisten ontwikkelen technologische oplossingen voor banken, verzekeraars en fintech-startups, waaronder mobiel bankieren, blockchain-toepassingen en automatische handelsplatformen.
De wereldwijde fintech-jobs groeien volgens het Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum op vijf jaar tijd met zowat 90 procent.
3. AI- en machine learning-specialisten
AI-specialisten en machine learning-engineers blijven ook de komende vijf jaar gewild op de arbeidsmarkt. De integratie van AI in vrijwel alle bedrijfssectoren leidt tot een aanhoudende vraag naar professionals die AI-systemen kunnen ontwikkelen, trainen en onderhouden.
In 2030 kan tot 30 procent van het huidige aantal gewerkte uren geautomatiseerd zijn, versneld door generatieve AI (gen AI), zo voorspelt het recente A new future of work report van McKinsey. Salarissen in deze sector behoren tot de hoogste in de IT-branche, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 15 procent sinds 2023.
4. Software-ontwikkelaars
Ondanks de opkomst van low-code platforms en AI-gestuurde ontwikkeltools blijft de vraag naar softwareontwikkelaars toenemen. Meer zelfs: van alle IT-jobs groeit deze categorie in absolute aantallen het meest tegen 2030. “Op vijf jaar tijd komen er volgens zowat 6 miljoen softwareontwikkelaars bij,” oppert het World Economic Forum in zijn rapport.
Die ontwikkelaars gaan in veel gevallen minder in de code zitten werken. “Dat we meer software-ingenieurs nodig hebben, is vooral om alles rond software en softwaresystemen in goede banen te leiden. Niet per se om te coderen – dat zal AI wel doen,” zo voorspelt technologie-ondernemer Peter Hinssen.
Natuurlijk is de ene ontwikkelaar de andere niet. Zo is kennis van of inzicht in infrastructuur een plus. Ontwikkelaars met kennis van cloud-native architectuur, containerisatie en microservices blijken bijzonder gewild, met Stack Overflow’s Developer Survey 2024 die uitwijst dat deze vaardigheden gemiddeld 22 procent hogere salarissen opleveren.
5. Security management
Met de toename van cyberdreigingen en strengere regelgeving rond gegevensbescherming zijn security managers essentieel geworden. Deze professionals overzien het complete beveiligingslandschap van organisaties, van netwerkbeveiliging tot risicobeheer en compliance.
Ook hier is er nog werk aan de winkel. Volgens het Cybersecurity Workforce Study 2024 is er wereldwijd een tekort van meer dan 4 miljoen cybersecurity-experts, waarvan security managers het grootste segment vormen. En dan neemt ook in deze categorie de vraag alleen maar toe.
En de rest?
De top tien van IT-jobs die er, volgens het WEF, tegen 2030 procentueel het meest op vooruit zullen gaan, wordt vervolledigd door UI- en UX-ontwerpers (op 6), Internet of Things-specialisten (op 7), data-analisten en -wetenschappers (op 8), information security-analisten (op 9) en devops-engineers (op 10). Voor elk wat wils dus.