HPE SimpliVity blijkt sterk wapen tegen Ransomware

HPE SimpliVity blijkt sterk wapen tegen Ransomware

In een heel groot aantal businesscases komt HPE SimpliVity bijzonder positief uit de verf als het gaat om kosten, eenvoud van beheer en functionaliteit. Bijna altijd scoort deze oplossing bijzonder goed ten opzichte van public coudoplossingen en andere hyperconverged IT-oplossingen. Maar HPE SimpliVity blijkt ook een hele betrouwbare en handige oplossing te zijn tegen het toenemende fenomeen ransomware. Waarom? Omdat SimpliVity in enkele minuten terabytes data terug kan zetten vanuit de back-up en deze back-up door ransomware onmogelijk te benaderen is.

HPE SimpliVity? Hyperconverged?

Wellicht vraagt u zich af waar we het over hebben. Daarom een korte introductie: HPE SimpliVity is een flexibele, compacte IT architectuur die u in een datacenter plaatst. Daarmee creëert u eenvoudig uw private cloud, U bent net zo flexibel als in een public cloud met als voordelen dat het uw eigen bedrijfsomgeving is, de kosten doorgaans aanzienlijk lager zijn, het beheer veel eenvoudiger is en u beschikt over hele slimme toepassingen die ervoor zorgen dat uw ICT het altijd doet. AI-gestuurde intelligentie en ingebouwde databescherming en noodherstel zorgen voor bijzonder hoge betrouwbaarheid. Op het moment dat u deze oplossing op twee verschillende locaties plaatst wordt data slim en snel gededupliceerd en beschikt u over extreem hoge beschikbaarheid. Wij hebben SimpliVity al bij vele klanten geïmplementeerd in de zorg, productie, transport, retail en andere bedrijven die de voordelen van public cloud zoeken maar niet voor financiële verassingen willen komen te staan. In onze sectie klantverhalen leest u veel mooie cases die zijn gebouwd op SimpliVity.

Terug naar Ransomware

Het aantal ransomware aanvallen neemt schrikbarend toe. In september 2021 was het aantal aanvallen al anderhalf keer zo hoog als heel 2020. Om meer awareness te creëren voor ransomware bij gebruikers maakten we een stripboek om mensen met een eenvoudige analogie meer te vertellen over gijzelsoftware en hacking. Mede door de opkomst van RaaS (Ransomware As A Service), waarbij ontwikkelaars hun malware verhuren of verkopen aan partners, worden er steeds meer pogingen gedaan bedrijven te hacken en ransome (losgeld) te eisen. In veel gevallen start de besmetting via e-mail, waarbij een medewerker op een link drukt die schadelijke inhoud ophaalt, die zich in het netwerk verspreidt.

Preventieve maatregelen

Om ransomware te voorkomen zijn legio preventieve maatregelen te nemen. Van e-mail threat protection tot en met firewalls, van bewustwordingstrainingen bij gebruikers tot uitgebreide securityrichtlijnen. Deze maatregelen zijn natuurlijk een absolute must en helpen uiteraard goed, maar garanderen niet dat ransomware niet binnen kan komen.

Hoe helpt HPE SimpliVity dan tegen Ransomware?

Bij een cyberaanval proberen ongenode gasten uiteraard het back-up systeem en snapshots aan te vallen, zodat bij het blokkeren van het bedrijfsnetwerk niet kan worden teruggegrepen naar een restore. Bij HPE SimpliVity is het fysiek onmogelijk dat ransomware bij de back-up oplossing komt. Daardoor kan bij ransomware de back-up worden teruggezet, waarna de functionaliteit is hersteld. Overigens is deze restore in tegenstelling tot bijna alle andere back-up oplossingen heel eenvoudig tussendoor te testen. Nu zult u vast denken: maar ik kan bij mijn cloudoplossing toch ook de back-up terugzetten? Dat klopt wellicht als deze back-up niet aangetast is en goed werkt. Alleen moet deze restore dan over de datalijn en daardoor gaat dit terugzetten uren tot dagen duren. En dat is veel te lang als uw core bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van ICT. Bovendien bent u dan mogelijk dagen werk kwijt, wat niet in Euro’s valt uit te drukken. Bij HPE SimpliVity zet u ongeveer een Terabyte aan informatie terug in 60 seconden. En die snelheid plus het feit dat uw back-up niet wordt aangetast maakt HPE SimpliVity nog interessanter.

Auteur: Peter Vos, Chief Marketing Officer bij Lemontree • Masters in ICT

Lees ook: