In de vorige editie van ICT/Magazine belichtten we hyperconverged infrastructuur (HCI). We zetten uiteen wat het is en welke voordelen het biedt. In dit artikel onderzoeken we nader welke organisaties met name baat hebben bij HCI. Waarom werkt het juist bij hen zo goed? Voor welke van hun uitdagingen is HCI dé aangewezen oplossing?
Hierover spreken we met CTO Chris Ketting en adjunct-directeur Sjoerd Eckhardt van IT-dienstverlener Lemontree. Hun klantenbase biedt een eerste indicatie van het soort bedrijf dat de vruchten plukt van HCI. “We werken veel voor organisaties in de logistiek, transport, haven en productie”, vertelt Sjoerd. “Daarnaast kozen ook enkele GGZ’s voor hyperconverged IT.”
Chris voegt daaraan toe: “Het is niet eenvoudig om in het algemeen te stellen dat HCI past bij een bepaald soort bedrijf. Niet voor niets maken wij eerst een grondige inventarisatie van een IT-omgeving voordat we met een advies komen. Toch lijkt het erop dat met name organisaties in de maakindustrie en logistieke dienstverlening met productielijnen, voorraden en fysieke levering de grootste voordelen behalen met HCI. Ook instellingen in de Care profiteren dikwijls van deze technologie.”
Kostenbesparing
Een belangrijk voordeel van hyperconverged is de kostenbesparing. “Als wij het IT-landschap bij een bedrijf inventariseren, berekenen we het break-even point”, vertelt Sjoerd. “De cloud is natuurlijk prachtig, maar veel bedrijven hebben nog te maken met legacy of applicaties die alleen lokaal kunnen draaien. Om allerlei redenen kunnen ze deze zogeheten ‘ankers’ niet uitfaseren. Als dit dan ook nog eens bedrijfskritische applicaties zijn, wordt het erg kostbaar om de hardware te huren in een IaaS-model. Dat is zelfs het geval wanneer vrijwel alle applicaties al via SaaS draaien en er nog maar één essentiële oude applicatie is die op een bepaalde versie van een besturingssysteem moet draaien, of heel veel opslag vereist. Ook dan is eigen hardware kostentechnisch vaak slimmer. Wij hebben wel eens een break-even point gezien van 15 maanden. Dus na anderhalf jaar betaalt de investering zich al terug, wat forse besparingen kan opleveren. Daar komt nog bij dat de exploitatie van HCI aanzienlijk minder kost, omdat het beheer veel eenvoudiger is dan bij traditionele IT. Kortom: hoge beschikbaarheid tegen lagere kosten.”
Een nieuw leven
Interne IT-afdelingen hebben doorgaans hun handen vol aan het beheer. “Ze worden zo in beslag genomen om de boel maar draaiende te houden,” weet Chris, “dat er helemaal geen tijd is om een complex traject in te gaan van het vervangen van die ene oude bedrijfskritische applicatie. In zo’n situatie is het rehosten van een applicatie – het op nieuwe hardware zetten – een uitstekende aanpak. Het HPE SimpliVity platform is bij uitstek geschikt om oude applicaties een nieuw leven te geven. Niet alleen is daarmee de toekomstige ondersteuning van legacy gegarandeerd, het ontlast ook nog eens de interne IT-afdeling, omdat er veel minder onderhoud nodig is. Bovendien geeft Lemontree 30 procent korting op het beheer van HPE SimpliVity of Azure Stack HCI van Microsoft.”
Hoge continuïteit
HPE SimpliVity scoort met name hoog op hoge beschikbaarheid en snelle resources. Sjoerd noemt in dit kader het bedrijf CCT – Combined Cargo Terminals. “Zij zijn gespecialiseerd in logistieke operaties waarbij continuïteit boven alles gaat. Een onderbreking van containerbewegingen of van het aanmelden en identificeren van vervoerders en hun lading is rampzalig. Daarom vereist het verwerken van de enorme datastromen snelle en hoogbeschikbare IT. Wij hebben hun IT-landschap flink onder de loep gelegd. Voor de benodigde update van performance, betrouwbaarheid en veiligheid koos CCT voor HPE SimpliVity als de basis van al hun bedrijfsapplicaties. Dankzij een snelle verbinding tussen hun beide vestigingen zijn ze verzekerd van hoge continuïteit. Enkele klanten van ons gebruiken de real time replicatie-functie tussen twee datacenters. Valt datacenter A weg, dan start de functionaliteit automatisch op in datacenter B.”
Snelle uitwijk
De verouderde IT van een andere klant, Steenbergen Transport, was aan vervanging toe. “Na de inventarisatie en diverse overlegrondes met Lemontree, viel de keuze op HPE SimpliVity”, vertelt Chris. “Naast snelheid, beschikbaarheid en een hoge mate aan zelfstandig beheer, was voor hen een snelle en eenvoudige uitwijkmogelijkheid belangrijk. Als er in hun datacenter bijvoorbeeld brand zou uitbreken, is de uitwijk binnen twee uur opnieuw actief op een externe locatie. Voordat de beslissing definitief werd genomen, stelde HPE een SimpliVity node kosteloos beschikbaar om noodzakelijke testen uit te voeren. Op die manier kon Steenbergen Transport in het echt ervaren dat het systeem binnen 90 seconden een grote virtuele machine van 1 Terrabyte herstelt vanuit een backup.”
Intellectual Property
Een andere reden om voor HCI te kiezen, is het veilig stellen van het intellectuele eigendom (IP). Sjoerd vertelt dat dit een belangrijke overweging was voor hun klant Secrid om te kiezen voor een Virtual Desktop Infrastructuur (VDI). “Hun producten – cardhouders, waarmee je creditcards, bankpasjes of OV-pas gemakkelijk tevoorschijn tovert – beginnen op de digitale tekentafel. Om er zeker van te zijn dat hun ontwerpen binnenshuis blijven, werd voor een on-premise infrastructuur gekozen. Hiermee kregen ze tegelijkertijd flexibele schaalbaarheid, veel meer rekenkracht en veel eenvoudiger beheer. Bovendien is er flink bespaard op de werkstations.”
Op de website van Lemontree staan diverse klantverhalen van bedrijven die profiteren van de voordelen van hyperconverged IT, al dan niet in combinatie met publieke clouddiensten. Wil je weten of HCI iets is voor jouw organisatie? Neem dan contact op met de experts van Lemontree.
Lees ook:
- Public cloud of hyperconverged private cloud?
- Jongeren willen waarschuwingen Kijkwijzer voor TikTok