Van innovatieplatform naar businessplatform

Van innovatieplatform naar businessplatform

Lowcode en Mendix zijn here to stay!

Lowcode staat momenteel heel erg in de belangstelling. En dat is niet vreemd, want lowcode platformen stellen organisaties in staat om tien keer sneller software te ontwikkelen. Dat maakt organisaties wendbaarder, flexibeler en daarmee ook succesvoller. Als organisatie kun je niet alleen sneller reageren op vragen vanuit de business of markt, maar je bent ook minder afhankelijk van externe leveranciers omdat je veel meer zelf kunt doen.

We zien bij onze klanten dat Mendix deze belofte waarmaakt. Met onze Ordina solution voor Business Acceleration in public hebben we ruime ervaring met het versnellen van publieke organisaties met behulp van het Mendix-platform. Ook bij niet-publieke organisaties gaat lowcode een steeds belangrijkere rol spelen, zo voorspelt Gartner. Zij stellen dat 65% van de software development in 2024 door middel van een van de lowcode platformen wordt gefaciliteerd. Dat betekent nogal wat en verandert de positie van bijvoorbeeld Mendix in het IT-landschap. Waar lowcode tot een paar jaar geleden vooral als innovatieplatform werd gebruikt om snel een proof of concept in elkaar te klikken of om laag complexe applicaties mee te ontwikkelen, wordt het steeds meer een strategisch businessplatform voor kritische of meer complexe processen, zoals we aan de ERP-kant namen als Oracle en SAP kennen.

Dit betekent dat steeds complexere en meer kritische applicaties op dit platform terechtkomen. Met de volwassenheid van het platform én de ondersteuning die Mendix biedt in iedere fase van software development, is dat volgens mij ook de plek die het verdient. Daarmee staat Mendix terecht op een meer centrale positie in het applicatielandschap. Dit vraagt echter wel een benadering die we voor andere businessplatformen al langer kennen. Het betekent dat je over randvoorwaarden moet nadenken om de belofte van lowcode waar te kunnen maken. Mendix heeft weliswaar veel basisrandvoorwaarden in het platform al goed ingeregeld, maar om de kwaliteit te garanderen en om de doelstellingen te blijven behalen, moet er vanaf het begin af aan aandacht zijn voor zaken als architectuur, guidelines, positionering en beheer. Door een Centre of Excellence te bouwen, kun je dit borgen.

Bij klanten zie ik dat daar in het verleden te weinig aandacht voor is geweest, terwijl de applicaties wel zijn doorgegroeid. Het gevolg is dat er in de praktijk veel onnodig geschreven custom code en verschillende Mendix-versies binnen bedrijven bestaan. Dit leidt tot verlies van performance of achterstallig onderhoud, wat uiteindelijk leidt tot tragere development en hogere kosten. Hierdoor verliest het platform onnodig aan kracht en effectiviteit.

Kortom, dit vraagt om een andere en meer eigentijdse benadering. In de aanpak die we bij Ordina hanteren, houden we direct rekening met de juiste positionering van het Mendix-platform in de organisatie en het IT-landschap. Wij zien Mendix als strategisch platform dat organisaties helpt om duurzaam succesvoller te zijn. Daarvoor is het van belang dat we onze klant helpen een duidelijke visie te vormen over hoe het platform gebruikt kan worden en welke keuzes daarvoor moeten worden gemaakt.

Concreet betekent dit dat we altijd starten met het bepalen van de werkwijze voordat aan een nieuw traject wordt begonnen. Daarin spelen onderwerpen als verwachting, positionering, guidelines, architectuur en quality assurance vanuit een Centre of Excellence-gedachte een centrale rol. We beginnen echter niet altijd van scratch. Er zijn ook veel klanten die al begonnen zijn met Mendix, maar waar door de jaren heen te weinig ruimte is geweest voor beheer en architectuur. Dan begin je echt op een ander niveau.

Bij deze klanten beginnen we vaak met een architectuurscan waarin we diep onder de motorkap kijken met behulp van een eigen ontwikkelde kwaliteitstool. Met deze tool kunnen we snel zien waar de grootste uitdagingen zitten, zoals verouderde modules, custom code of schendingen van de guidelines, zonder dat we hier veel handmatig werk voor hoeven doen. Ook kunnen we zien waar de best practices niet gevolgd zijn of waar security-issues zijn. Het stelt ons in staat om Mendix weer in te zetten op een vernieuwende en versnellende manier. Door de complexiteit uit de applicatie te halen en het de aandacht te geven die het verdient, wordt Mendix daarmee weer het businessplatform waarvoor het bedoeld is en helpen we de business van klanten te versnellen.

Benieuwd hoe je zelf meer uit Mendix kan halen? Of wil je een scan van je Mendix-omgeving? Neem dan contact met me op via de site van Ordina of LinkedIn.

Bas Eijhusen is business unit manager bij Ordina Digital Services en vanuit zijn rol verantwoordelijk voor lowcode en Mendix.