3min Ondernemen

“Wij hebben een ‘licence to fail’”

“Wij hebben een ‘licence to fail’”

Grote, stabiele organisaties staan doorgaans niet bekend om hun innovatieve kracht. Dat dit niet altijd terecht is, bewijst IFS. Bas de Vos, Director van IFS Labs, de denktank van deze grote leverancier van enterprise software: “Wij onderzoeken trends en technologieën die vooral morgen interessant zijn.”

Bas de Vos-2_006743

Het onderzoeksgebied van IFS Labs – dat onderdeel is van IFS R&D – beperkt zich niet tot de klassieke ERP. “Ook wat zich afspeelt buiten de enterprisesoftware heeft onze interesse”, vertelt De Vos. “Analytics, machine learning, AI, augmented reality, drones enzovoort. Daar doen wij eigenlijk continu onderzoek naar. Vanzelfsprekend dient het onderzoek de ontwikkeling van onze bestaande en nieuwe producten. Daarnaast willen we onze klanten en partners inspireren meer uit hun software te halen. IFS Labs kweekt een beetje een start-up mentaliteit binnen het grote IFS.”

 

Drones

Hoe breng je verschillende technologieën bij elkaar en wat betekent dat voor bedrijfsapplicaties? De Vos: “Wij helpen onze klanten bij de praktische inzet van nieuwe mogelijkheden en de vertaling daarvan naar de bedrijfssystemen. Onlangs bracht IFS Labs de betekenis in kaart van drones en alles wat daar achteraan gebeurt. Veel van het Zweedse elektriciteitsnetwerk bevindt zich bovengronds. Na een storm werd voorheen met helikopters het hele net geïnspecteerd op breuken, speciaal in bosrijke gebieden. Nu kan dat met drones efficiënter dan ooit worden gedaan, maar het wordt nog interessanter als je het realtime verstuurde beeldmateriaal van die drone door een stuk analytics haalt met image processing en voorspellingsalgoritmes. Problemen worden daardoor volledig geautomatiseerd ontdekt – de drones vliegen autonoom hun routes – en er worden automatisch werkorders gegenereerd. De geanalyseerde informatie van de drones worden direct aan IFS Applications gekoppeld en met de scheduling optimalisaties wordt direct een compleet actieplan samengesteld.”

 

Sentiment

Vanzelfsprekend doet IFS Labs ook projecten die uiteindelijk niet tot een concrete invulling leiden. “Wij blijven een lab natuurlijk”, verklaart De Vos. “We hebben een ‘licence to fail’. Soms moeten we na enige tijd concluderen dat een project nergens naartoe gaat. Ons onderzoek naar Sentiment Analysis zit daar bijvoorbeeld een beetje tussenin. Dit betreft het analyseren van het sentiment in de markt omtrent een bepaald product. Onze klanten kunnen onze producten gebruiken om hen bij hun beslissingsproces te ondersteunen. Het vereist sterke algoritmes en goede bronnen. Hoewel dit enorm veel potentie heeft, zien we nu nog veel obstakels bij het vinden van goede en helder te interpreteren bronnen en om die met de juiste algoritmes te combineren.”

 

Concrete actie

Over IoT zegt De Vos dat het pas echt iets oplevert als die stroom aan observaties leidt tot concrete actie. Hun onderzoek en diverse Proofs of Concept gaven de aanzet tot de IFS IoT Business Connector. Middels een geautomatiseerde workflow helpt deze geavanceerde tool bij het ‘oogsten’ van actiewaardige observaties uit IoT-data. (Zie ook het artikel “IFS is de startmotor”, ICT/Magazine februari 2017.) Met Anticimex, een internationale ongediertebestrijder, werkt IFS aan het verder uitdiepen van dit concept. “Hun ratvallen met sensoren zijn via de IoT Business Connector verbonden aan het ERP”, vertelt De Vos. “Signalen als ‘een volle val’ of ‘vervang batterij’ worden met behulp van businessrules direct naar het ERP vertaald. De automatisch aangemaakte onderhoudsopdrachten zijn predictive, zodat de monteur direct ook de batterijen vervangt van vallen in de buurt die bijna vervangen moeten worden. Kortom, een optimale invulling van resources.”