Facebook en BZK krijgen Nederlanders naar de stembus met Voter Megaphone

Nederlandse Facebookgebruikers zien op verkiezingsdag een opvallende herinnering bovenaan hun tijdlijn. Ga stemmen is daarin de boodschap. Dit zogenaamde Voter Megaphone -bericht bevat een link naar een kaart met het dichtstbijzijnde stemlokaal.

Daarnaast vraagt het Facebookers of ze al gestemd hebben,. Dit kunnen gebruikers delen met vrienden en familie. Het initiatief hoort bij de Elke Stem Telt campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Meedoen

Minister Plasterk: “Ik ben blij dat we naast onze spotjes op tv en radio de samenwerking met Facebook zijn aangegaan. Ik vind het belangrijk dat ook jongeren direct meedoen aan de democratie en het belang daarvan via Facebook ook delen met elkaar. Bewezen is dat de tool helpt elkaar te motiveren ook te gaan stemmen.” De Voter Megaphone van Facebook was eerder populair tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ook in het referendum in Groot-Brittannië werd het gebruikt.

Naast een oproep om te gaan stemmen, krijgen Nederlanders in de week voor de verkiezingen ook een herinnering in hun Facebook nieuwsoverzicht. Het is een herinnering om hun stempas en identiteitsbewijs klaar te leggen. Met name jongeren raken hun stempas nog wel eens kwijt. Daarom worden ze doorverwezen naar elkestemtelt.nl, met informatie over hoe je een nieuwe stempas aanvraagt.

Ook Google gaat op verkiezingsdag meldingen versturen die oproepen om te gaan stemmen.

Gerelateerde berichten...

X