Facebook gaat in Turkije toch volgens omstreden internetwet werken

grensovergang met slagboom Schengen Informatiesysteem

Facebook gaat in Turkije toch werken volgens de omstreden nieuwe internetwet. Het bedrijf zei dat eerder deze week in een persbericht.

Volgens eigen zeggen doet de techreus dat vooral omdat meer dan de helft van de Turken op Facebook vertrouwt. Dat is zowel voor nieuwsvoorziening, contact met familie en vrienden, om hun mening te uiten als om zaken te doen. “Net als andere bedrijven hebben we toch besloten om een lokale vertegenwoordiger aan te wijzen zoals de nieuwe wet van ons eist,” zegt het bedrijf in het bericht. “Tegelijkertijd erkennen we de belangrijke positie van ons platform als belangrijke plek voor de vrijheid van meningsuiting.”

Volgens het bedrijf zal het besluit om mee te werken met de Turkse internetwet niets veranderen aan de zogeheten Community Standards. Ook zou het geen invloed hebben op het normale bedrijfsbeleid rond dit soort verzoeken. Facebook stelt dat ze de lokale vertegenwoordiger dan ook zullen terugtrekken als blijkt dat deze door de staat onder druk wordt gezet. “We zullen de Turkse regering dan ook goed in de gaten houden. Dat gebeurt op grond van ons eigen beleid, maar ook op grond van de regels van de VN.”

Verplicht

De situatie in Turkije ontstond nadat de regering afgelopen zomer de wetgeving rond techbedrijven. De nieuwe regels verplichten deze bedrijven om een wettelijke vertegenwoordiger in Turkije zelf aan te stellen. Als de staat dat vraagt moeten bedrijven bovendien bepaalde onwelgevallige content verwijderen.

Verder kan de regering onder de nieuwe wet het internetverkeer van een bedrijf inperken bij het overtreden van de regels. Het is vooral deze bepaling die doet vrezen dat lokale vertegenwoordigers onder druk gezet kunnen worden door de regering en dat het een vrijbrief wordt voor censuur.

Intussen zorgt de nieuwe wet er nu al op Twitter en Pinterest voor dat plaatsen van advertenties is verboden. De bedrijven lopen daardoor aanzienlijke inkomsten mis. Verder lopen bedrijven het risico dat ze met forse boetes te maken krijgen en zelfs een blokkade tot en met 90 procent van het internetverkeer. Daardoor worden de sites vrijwel onbereikbaar.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...