Videovergaderen via Teams of Zoom of iets dergelijks is niet meer van deze tijd, stelt TNO. Als je echt effectief op afstand wilt vergaderen, gebruik dan een toepassing met een virtuele 3D omgeving.
VR en AR zijn volgens TNO-onderzoek helemaal de toekomst. Je ontmoet elkaar, de interactie is beter en medewerkers worden er stukken minder moe en gedeprimeerd van dan in een gewone online vergadering. Sterker nog, zelfs fysiek vergaderen legt het af tegen 3D-technieken.
Dat laatste is wel alleen het geval als de technologie toegankelijker wordt voordat bedrijven het breed oppikken. TNO vergeleek daarbij vergaderen via online video, fysiek of virtueel via Social XR (eXtended Reality zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR).
XR
Social XR zijn alle toepassingen en platforms die op XR zijn gebaseerd en die meerdere personen in staat stellen te delen, communiceren en samen te werken. Eerdere pilots van TNO op kleine schaal lieten al zien dat het toepassen van Social XR mogelijkheden biedt om sociale interactie op afstand te faciliteren.
TNO’s huidige onderzoek bestond uit twee fases. In de eerste zijn ervaringen van deelnemers in een lab gemeten. Vervolgens zijn de ervaringen gemeten bij een andere groep deelnemers in hun werkomgeving, zoals bij een krantenredactie en een arbodienst. Online videovergaderen leidt vanwege het gebrek aan sociale interactie daarbij tot meer vermoeidheid, depressie en eenzaamheid, zo bleek.
De deelnemers kregen allemaal de taak om tot verschillende besluiten te komen in een onderhandelscenario. Ze moesten die volbrengen in elke vergadervorm. Deelnemers beoordeelden de Social XR-vergaderingen als prettiger dan video- en zelfs dus fysiek vergaderen. Met functies als gemakkelijker aandacht vragen door je hand op te steken, verliepen Social XR-vergaderingen soepeler dan ‘gewone’ videovergaderingen.
Deelnemers meldden ook hogere concentratieniveaus bij de Social XR-vergadering, omdat ze minder afleiding hadden en meer betrokken waren. Alle deelnemers aan een gesprek zijn altijd zichtbaar via een avatar, terwijl je bij videovergaderen de camera en/of microfoon uit kan zetten en zo letterlijk en figuurlijk uit beeld raken. De situatie waarbij je iedereen altijd ziet kent overeenkomsten met fysiek op locatie vergaderen. Tijdens videovergaderingen raken mensen eerder afgeleid en doen ze andere dingen op de achtergrond zoals e-mail lezen.
Voordat iedereen Social XR-technologie breed voor vergaderen kan gebruiken moet er wel een en ander gebeuren, is de bevinding van TNO. Zo vond men de digitale weergave van deelnemers, bekend als avatars, in de virtuele 3D-omgeving vaak als niet professioneel en niet realistisch genoeg. Verder vinden deelnemers het uitwisselen van, of samen kijken naar, documenten in Social XR te ingewikkeld en minder toegankelijk dan bij bestaande toepassingen in zowel een videovergadering als een fysieke vergadering. Veel van de huidige verkrijgbare Social XR-hardware, zoals VR-brillen, zien deelnemers nog als te duur om op grote schaal te kunnen gebruiken. En er liggen nog uitdagingen op het gebied van privacy en databescherming.
Financiering door Meta
Wel even een kleine kanttekening: TNO kon het onderzoek doen met geld van Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook. De Social XR die in het onderzoek werd gebruikt was Meta ‘XR Programs and Research Fund’. En verder kreeg TNO een zogeheten Research Grant. Meta hield zich wel buiten de opzet en uitvoering van het onderzoek zelf. De resultaten worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd in de vorm van twee wetenschappelijke publicaties door Frontiers, een grote uitgeverij voor open wetenschappelijk onderzoek.
Lees ook:
- Laserterminal voor satellietcommunicatie van TNO naar de markt