Groter netwerk factcheckers tegen desinformatie

Groter netwerk factcheckers tegen desinformatie

Het kabinet wil desinformatie tegengaan met een pakket van stevige nieuwe maatregelen. Daardoor krijgt een groot netwerk van factcheckers nu extra wind in de zeilen. En dat is niet alleen voor particulieren handig: ook bedrijven worden erdoor ontlast.

In het nieuwe pakket maatregelen komt er een meldvoorziening, geschillenbeslechtingsorgaan en een kenniscentrum dat burgers in staat stelt om geschillen voor te leggen over contentmoderatiebesluiten van online platformen. Ook komt er een aanvullende subsidie aan het BENEDMO-consortium. Het netwerk van factcheckers in Nederland wordt ook versterkt.

Verder komen er  maatregelen om verspreiders en verspreiding van desinformatie tegen te gaan, weerbaarheid van burgers te versterken en kennisontwikkeling van de problematiek en effectieve aanpak. Sinds 2017, toen het kabinet het eerste beleid tegen het fenomeen desinformatie met de Kamer deelde, is de verspreiding van desinformatie door de opkomst van generatieve AI toegenomen in omvang en intensiteit.

Statelijke actoren stellen zich steeds assertiever op en trachten met informatieoperaties de informatieomgeving te manipuleren. Er zijn in de afgelopen maanden meerdere van dit soort desinformatiecampagnes ontdekt in onder andere Duitsland en Frankrijk. In Nederland signaleren de AIVD en de NCTV ook dat onze democratische rechtsstaat onder druk komt te staan door de extremistische handelingen van aanhangers van complottheorieën. Desinformatie over vaccinaties is intussen een van de drie waarschijnlijke hoofdredenen voor de dalende vaccinatiegraad.

Het beleid richt zich op vier aandachtsgebieden

  • Cruciale democratische processen, waaronder verkiezingen
  • Volksgezondheid, waaronder mentale gezondheid en vaccinaties
  • Sociale en maatschappelijke stabiliteit
  • Inzet op het gebied van (internationale) veiligheid en stabiliteit

Bij al deze stappen blijven de waarden en grondrechten van de rechtsstaat, zoals de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, voorop staan.

Coördinerend bewindspersoon digitalisering Alexandra van Huffelen: “Iedereen moet de informatie die zij on- en offline vinden kunnen vertrouwen zodat keuzes gebaseerd zijn op betrouwbare informatie. Het kabinet neemt nu extra noodzakelijke maatregelen om de kennis en het bewustzijn rond desinformatie te vergroten en de impact hiervan te verkleinen. Dit door verspreiders en de verspreiding van desinformatie aan te pakken en de online weerbaarheid van mensen in Nederland tegen desinformatie te verhogen.”

Lees ook:
  • Alleen AI kan straks nog deepfakes herkennen