Facebook voert revolutie datacenters aan

Stapel icoontjes met de F van Facebook

Datacenters staan aan de vooravond van veel fundamentele veranderingen. Facebook voert deze nieuwe revolutie aan, gedreven door eigen noodzaak. De social network gigant is namelijk allang tegen de grenzen van de gewone ICT aangelopen. De grote gebruikersaantallen, de hoge beschikbaarheidseisen, de enorme datahoeveelheden, de lijvige analyse van die data drijven Facebook tot nieuwe terreinen en technieken. Natuurlijk is het kostenplaatje een belangrijke factor hierbij.

Monolithische servers, storagesystemen en netwerkapparaten maken plaats voor modulaire middelen. Opvallend is dat het social network dit designwerk openlijk deelt. Al in 2011 heeft Facebook de non-profit organisatie Open Compute Project (OCP) opgezet om zijn ontwerpen te delen en in samenwerking met ict-leveranciers breder in de markt te krijgen. Het doel is de verdere ontwikkeling en ook standaardisering van de technologie.

Bovendien belooft het dat de vaak hechte banden tussen software, hardware en de functies daarvan worden verbroken. Hardware wordt ondergeschikt gemaakt aan software. Flexibiliteit, aanpasbaarheid en lagere kosten zijn de sleutelwoorden. Veel leveranciers van datacentersystemen spreken al van de voordelen die dit zogeheten software-defined computing brengt.

Deze aanpak voorziet in meer ‘macht’ voor software om te bepalen hoe en waarvoor hardware zijn vermogen inzet. Voor applicatieservers is dit al een bekende aanpak. De trend van software-defined valt op te splitsen in de diverse deelgebieden van datacenters en it-infrastructuren: software-defined networking, software-defined storage enzovoort.

Nog iets dat een belangrijke rol speelt in deze ontwikkeling is de inzet van open source.

Lees het hele verhaal van Jasper Bakker online of in ICT/Magazine van mei 2015.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...