Fairphone neemt afscheid van Fairphone 2

fairphone

Fairphone kondigt aan dat de Fairphone 2 na ruim zeven jaar ondersteuning het einde van zijn leven bereikt. De software-update voor Android 10 die het nu vrijgeeft, is daarmee de laatste update. Bepaalde reserveonderdelen voor het device zijn echter nog beschikbaar zolang de voorraad strekt. Of zolang er een redelijk aantal actieve gebruikers is.

Fairphone 2 was ’s werelds eerste modulaire smartphone. In totaal werden er ongeveer 115.000 van verkocht en er zijn nog steeds rond 15.000 toestellen in gebruik. De productie van de eerste modulaire telefoon stelde Fairphone voor nieuwe uitdagingen, zowel voor de productieketen als de levensduur van de software.

Om de het toestel zo lang mogelijk mee te laten gaan, moest Fairphone werken met chipsets die de nieuwste software niet meer ondersteunen. Tegen alle verwachtingen in is het bedrijf erin geslaagd de software-uitdagingen te overwinnen. En kon het Fairphone 2-gebruikers voortdurend van software-updates voorzien. Dit is mede mogelijk gemaakt met de hulp van vele toegewijde leden van de Fairphone- en open source-community.

43 software-upgrades

Men lanceerde de Fairphone 2 met Android 5 om vervolgens te updaten naar Android 6, Android 7.1, Android 9 en nu Android 10. Het is een van de weinige toestellen uit 2015 die een upgrade naar Android 9 en 10 kreeg. De leverancier leverde tijdens de levensduur van de Fairphone 2 in totaal 43 software-updates.

Agnes Crepet, Head of Software Longevity bij de fabrikant, verklaart: “Toen we Fairphone 2 lanceerden, had ons softwareteam de ambitie om de telefoon drie tot vijf jaar te ondersteunen. We wisten niet dat we ons doel (en meer) zouden bereiken. Het was immers een primeur in de markt. We zijn trots dat we voor dit toestel verder gingen dan onze oorspronkelijke ambities. Het einde van de levensduur van het product is bitterzoet, want in de ideale wereld zouden we onze toestellen voor onbepaalde tijd ondersteunen.”

Open source

De fabrikant omarmde sinds de oprichting open source software en werkt nauw samen met open source communities. De open-source community is van cruciaal belang om Fairphones langer veilig te laten werken. Dit, zelfs na het officiële einde van de softwareondersteuning. Ze hielpen de leverancier om de laatste Android-upgrades te voltooien, maar ook om alternatieve software beschikbaar te stellen voor zijn gebruikers. Vandaag kunnen gebruikers besturingssystemen zoals LineageOS of /e/OS installeren die beschikbaar zijn op Android 11 voor Fairphone 2.

Gerelateerde berichten...