FBI ‘bevestigt noch ontkent’ gebruik hackmethode GrayKey

De Amerikaans federale politie FBI zou volgens geruchten de GrayKey van startup Grayshift gebruiken om recente modellen iPhones te kraken. De federale politie zegt het ‘te bevestigen nocht te ontkennen’. De reactie komt na dringende vragen van tech-mediasite Motherboard.

Grayshift verkoopt al enige tijd een zogenaamd ‘hackkastje’ met de naam GrayKey voor  30.000 dollar. Daarbij hoort een abonnement van 15.000 dollar. Daarmee mag de abonnee tot 300  iPhones hacken.

De FBI houdt intussen de lippen stijf op elkaar, ondanks het feit dat Motherboard de beweringen kan staven met onderzoek. Daarin wordt duidelijk dat de FBI de kastjes van GreyShift heeft gekocht.

 

Maryland en Indiana

Volgens Motherboard kregen ze eerder het zelfde antwoord toen de nieuwssite eerder al vragen stelde over een vergelijkbare aankoop.

De tech-mediasite ontdekte dat de politie van de Amerikaanse staten Maryland en Indiana wel degelijk abonnementen van GreyShift hadden afgesloten.

Een aantal lokale politiediensten liet eerder ook al doorschemeren wellicht gebruik te maken van het hackkastje. Volgens bronnen is de Amerikaanse geheime dienst van plan om zes van die kastjes aan te schaffen. Motherboard zou daarover e-mails hebben ingezien. Naar verluidt zou het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het zelfde hebben gedaan.

 

Helft

Eerder klaagde de FBI erover dat ze iPhones van verdachten slecht konden kraken.

In het fiscale jaar 2017 was de FBI niet in staat om 7.775 mobiele apparaten te openen. Reden: encryptie. FBI-directeur Christopher Wray maakte hier destijds melding van op een conferentie aan de New Yorkse universiteit van Fordham.

Volgens de politiechef is dit ruim de helft van alle apparaten die de federale politie onderzocht. Wray noemt dit zogenaamde ‘Going Dark-issue’ net als zijn voorgangers een groot probleem. “Encryptie staat zorgvuldig onderzoek ik de weg.”

 

Gerelateerde berichten...

X