Apple hielp FBI toch telefoons kraken

Apple hielp FBI toch telefoons kraken

Ondanks de felle protesten van Apple tegen het verzoek van de Amerikaanse Federale politie FBI om de telefoon van terrorismeverdachte, de ‘San Bernadino Shooter’ te kraken, lijkt dit eerder wel gebeurd te zijn. In meer dan zeventig gevallen sinds 2008, volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal. De krant baseert zich op overheidsdocumenten.

De eerste keer was volgens de krant in 2008. Destijds liep een onderzoek naar een pasgetrouwd stel. Ze werden verdacht van veelvuldig en langdurig kindermisbruik. Deze kraak was succesvol. De bewijzen op de telefoon droegen bij aan de veroordeling tot levenslang van het stel.

Saillant detail: Apple hielp de FBI zowel bij het kraken van de telefoon zelf, maar hielp de aanklagers ook nog bij het opstellen van het gerechtelijk bevel.

Na het oplossen van deze zaak werkte Apple nog vele malen mee. Totdat in 2013 de afluisterpraktijken van de NSA door klokkenluider Edward Snowden aan het licht kwamen. Dit, samen met de snelle ontwikkeling van de smartphone, en een mondiale roep om betere beveiliging, leidde tot het huidige Apple-standpunt.

In de loop der jaren ontwikkelde het bedrijf veel nieuwe features op het gebied van beveiliging. Vanaf de iPhone 5s beschikken de toestellen bijvoorbeeld over Secure Enclave. Dit is een afgesloten deel van de chip voor onder andere de vingerafdruk en  gegevens voor de toegangscode. Ook de komst van iOS 8 droeg al flink bij aan betere beveiliging van de toestellen. Dit geldt overigens voor alle Apple-devices die draaien op IOS.