Fotowedstrijd Drone120.nl van start

Sinds eind vorige week is de inschrijving gestart voor de fotowedstrijd Drone120.nl. Dronevliegers die de mooiste plekken in Nederland volgens de regels vastleggen, maken kans op een cameradrone of ballonvaart.

Inzenden kan van 23 augustus tot en met 12 september via drone120.nl. Hier staan ook de wedstrijdvoorwaarden en binnengekomen inzendingen. Organisatoren zijn Dronewatch, KIJK Magazine en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Tot 120 meter hoog

Vliegen met drones is de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Dankzij betaalbare cameradrones is dronefotografie een niet meer weg te denken tak van landschapsfotografie. Tienduizenden Nederlanders vliegen al recreatief met een drone. Naar verwachting worden dat er alleen maar meer.

Om het groeiend gebruik in goede banen te leiden, komt er in de loop van 2020 nieuwe Europese regelgeving. Die gaat de huidige regelgeving vervangen. Een van de belangrijkste regels is dat recreatieve dronevliegers tot maximaal 120 meter hoog mogen vliegen. Ze moeten uit de buurt van mensenmenigten en vliegvelden blijven.

“Drones bieden fantastische creatieve mogelijkheden en ons land ziet er vanuit de lucht prachtig uit.” Dat zegt Initiatiefnemer van drone120.nl Wiebe de Jager (oprichter Dronewatch.nl). “Maar vliegen met een drone brengt wel een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Die boodschap willen we met deze fotowedstrijd op een positieve manier brengen.”

 

Kansen

“Drones zijn niet meer weg te denken uit ons luchtruim.” Dat zegt Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). “Ze bieden kansen voor heel veel toepassingen zoals inspecties op lastig bereikbare plekken. En er worden spectaculaire beelden mee gemaakt. Maar veiligheid staat altijd voorop. Daarom let de jury niet alleen op de kwaliteit van de foto’s, maar ook of deze op een verantwoorde manier zijn gemaakt. Met de nieuwe Europese regels is de markt en ons luchtruim klaar voor veilig en innovatief gebruik van drones in de toekomst.”

André Kesseler, hoofdredacteur KIJK Magazine: “Vorig jaar zijn we in KIJK al kleinschalig begonnen met een eigen dronefotowedstrijd. Maar ik denk dat de samenwerking met Dronewatch.nl en het ministerie van IenW de wedstrijd naar een hoger plan kan tillen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar alle inzendingen.”

De vakjury bestaat uit minister Cora van Nieuwenhuizen, luchtfotograaf Siebe Swart, KIJK-hoofdredacteur André Kesseler en Wiebe de Jager van Dronewatch. Zij selecteren de winnende foto en acht runners-up. Het publiek kiest een publiekswinnaar. Stemmen kan van 13 tot en met 19 september. Op 20 september zijn de winnaars bekend.

 

Prijzen

De juryprijs bestaat uit het nieuwste model cameradrone. De publieksprijs bestaat uit een ballonvaart. Deze wordt aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). De twee winnende foto’s worden samen met acht eervolle vermeldingen gepubliceerd in KIJK Magazine nummer 11 dat in oktober verschijnt.

Al tijdens de wedstrijd worden aansprekende inzendingen uitgelicht met de hashtag #drone120nl via het @mooinederland Instagram-account van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Gerelateerde berichten...

X