GAN van Nvidia: maker portrettengalerij geen mens maar algoritme

Slechts een van de mensen op deze foto bestaat echt. De rest is gemaakt door een GAN van Nvidia. Is de persoon van vlees en bloed te herkennen?

Het portret van een vaag geschilderde man hing al een paar dagen bij Christie’s in New York. Op het eerste gezicht leek het weinig voor te stellen. Toch had het kunstwerk één unieke eigenschap. De maker was geen mens maar een slim algoritme. De opbrengst overtrof alle voorspellingen. Het portret van de fictieve Edmond de Bellamy werd uiteindelijk voor maar liefst $432,500 verkocht.

 

Schilderij

Een schilderij dat gemaakt is met de volledige inzet van Kunstmatige Intelligentie (KI) is uiteraard voer voor discussie in de kunstwereld. Dat geldt ook voor de impact op ICT. Het portret is tot stand gekomen met de inzet van een revolutionair zogeheten Generative Adversarial Network (GAN).

Het produceren van content in allerlei datavormen kan hiermee vele malen sneller en makkelijker gaan. En het resultaat lijkt bovendien ook beter en creatiever. Zo zijn geavanceerde visualisaties bijvoorbeeld nauwelijks meer van echte fotografie te onderscheiden. Yann LeCunn, de KI-directeur van Facebook, noemt GANs de meest ‘coole’ deep learning technologie van de afgelopen twintig jaar. En de Chinees-Engelse computerwetenschapper Andrew Ng, bekend van Baidu en Google Brain, spreekt over een fundamentele vooruitgang dankzij GANs. Deze technologie gaat waarschijnlijk het leven van vele ict-professionals veranderen.

Lees het hele verhaal online of in ICT.Magazine van april.

Gerelateerde berichten...