Gartner ITxpo, Barcelona deel 1: IT-leiders, haast je vooral niet

Chill

Deel 1: De digitale trog van teleurstelling

Naar goed gebruik was ICT/Magazine ook afgelopen november weer van de partij bij de Gartner ITxpo in Barcelona. Deze grootste Europese bijeenkomst van CIO’s en it-managers geeft een goed beeld van wat er speelt op het gebied van ICT.

Vaak is de onderliggende boodschap aan it-leiders dat ze zich moeten haasten om toch vooral deze of die technologie te omarmen, omdat ze anders de boot missen. Dit jaar klonk verrassend genoeg een tegenovergesteld geluid met betrekking tot ontwikkelingen omtrent Artificial Intelligence (deel 2) en Blockchain (deel 3): haast je vooral niet.

In deel 1 van dit drieluik over Gartner beschrijven we de tien voornaamste voorspellingen volgens de onderzoeker. En we  bekijken de status van de digitale transformatie. Laten we beginnen met die laatste. Hoe staan we ervoor?

 

Digitale transformatie

Het thema ‘digitale transformatie’ staat al een jaar of vier prominent op de agenda staat. Tijdens zijn openingsspeech van de conferentie toonde Gartners Senior Vice President Peter Sondergaard, de hype cycle van deze digitale transformatie. “Wij bevinden ons nu”, vertelde hij, “op de top van de opgeblazen verwachtingen (peak of inflated expectations). Als de hype cycle ons iets leert, dan is het dat er nu een trog aankomt, een digitale trog van teleurstelling (trough of disillusionment).

Hoe reageren we daarop? Sluit je de ogen en klamp je je vast in de hoop het te overleven. Geef je jezelf over aan een wildemansrit, in het vertrouwen dat je er doorheen zal komen. Of houd je beide handen hoog in de lucht, terwijl je roept: ‘sneller!’?” Wat je ook doet, volgens Sondergaard zal iedereen door deze trog moeten. De vraag is, hoe snel ga je erdoorheen?

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.

X