Gartner ITxpo, Barcelona Deel 2: Een reset van de AI-verwachtingen

Vaardigheden

VP en Gartner Fellow Tom Austin probeert in zijn presentatie de aanwezige it-managers tot rust te manen met betrekking tot Artificial Intelligence. De hoge verwachtingen moeten hoognodig worden getemperd.

Hij vergeleek hen met tieners van een jaar of 14, 15 die net hun seksualiteit ontdekken. “Ze experimenteren wat, maar weten nog niet goed waar ze mee bezig zijn. Ze staan aan de kant en horen allerlei wilde verhalen van hun vriendjes, en doen daar zelf gretig aan mee.”

Austin ontmaskert de magische gedaante van AI. “Dit is het tijdperk van innovatie, vergelijkbaar met het stoomtijdperk en elektriciteit. AI is geen zwarte magie, het is geen superkracht, het is niets anders dan wiskunde. Modellen krijgen dwangmatig data gevoerd, meer niet. Iedereen wil weten wanneer je hierin moet duiken. Niemand die het weet. Ik weet slechts één ding zeker: duik nu niet gelijktijdig overal in.”

 

Verbluffende innovatie

Austin ageert tegen de veronderstelling dat AI menselijke intelligentie kan nabootsen. “AI heeft geen gezond verstand, geen zelfbewustzijn of intelligentie. Er zit geen intelligentie in Artifical Intelligence. AI is niets meer en niets minder dan verbluffende innovatie. Eigenlijk ben ik het eens met Stephen Hawking. Als we inderdaad menselijke intelligentie in een machine krijgen, is ons leven voorbij. Ik ben alleen helemaal niet bang dat dit zal gebeuren.”

Er zijn vele definities van AI, maar Austin geeft de voorkeur aan die van Nobelprijswinnaar Herbert Simon. Hij zegt dat het de zoektocht is naar computertechnologie dat doet wat we voor niet mogelijk hielden. “In 1902 geloofde niemand dat iets dat zwaarder was dan lucht zou kunnen vliegen”, vervolgt Austin. “Tot een jaar later de Wright broers deden wat we tot dan toe voor onmogelijk hadden gehouden. Dat is de eerste fase in AI: afrekenen met de overtuiging dat iets niet mogelijk is. De tweede fase is een grote doorbraak die leidt tot het nieuwe normaal. De eerste smartphone verblufte ons allemaal. Tegenwoordig is het de normaalste zaak ter wereld. In de derde fase wordt de verbluffende innovatie heel snel oude innovatie. Maar vergis je niet: ook oude innovatie kan nog uitstekende waarde leveren met lage risico’s.”

 

Diepe neurale netwerken

Er wordt al ruim 65 jaar gewerkt aan AI, zonder veel succes. Tot aan grofweg een jaar of vijf, zes geleden. “Tussen 2008 en 2016 verbeterde de AI-resultaten met een factor miljoen”, vertelt Austin.

Lees ook deel 1 van dit drieluik.

Lees het hele verhaal online of in ICT/magazine van december.