Gedeelde BRP-gegevens nu zichtbaar via MijnOverheid.nl

hangslot databescherming

Via MijnOverheid.nl kunnen burgers vanaf deze week zien met welke (overheids)instantie gegevens zijn gedeeld uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Dat kon tot op heden niet.

Volgens de overheid is dit de eerste stap naar meer inzicht in gebruik van persoonsgegevens van burgers. Op de site kunnen burgers ook makkelijker gegevens aanpassen en in sommige gevallen ook delen met andere instanties. Voorheen moesten burgers persoonlijk naar de balie van bijvoorbeeld de gemeente of moesten dit via fysieke brieven regelen.

BRP

In de BRP staat informatie over iemand, zoals BSN, naam, geboortedatum, huwelijk of adres. De gemeente waar iemand staat ingeschreven houdt deze gegevens bij.

Overheidsorganisaties kunnen deze gegevens krijgen, als die noodzakelijk zijn om hun wettelijke taak uit te voeren. Dan gaat het bijvoorbeeld over belastingen of verstrekken van een uitkering. Ook organisaties met een maatschappelijke taak kunnen deze gegevens krijgen. Dat zijn onder andere pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Het delen van BRP-gegevens gebeurt automatisch. Toestemming is niet nodig omdat in het Besluit BRP precies staat beschreven welke organisaties die gegevens mogen krijgen.

De organisaties in het overzicht op MijnOverheid.nl mogen de BRP-gegevens alleen onder strenge voorwaarden gebruiken. Per organisatie staat beschreven waarvoor de persoonsgegevens van de burger worden gedeeld.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X