Gerrit Jan Mulder prijs voor voorspelling ligduur patiënten met Machine Learning

maasstad

Promovendus Davy van de Sande wint dit jaar de Gerrit Jan Mulder prijs van het Erasmus MC. Hij kreeg de prijs op 9 januari voor de ontwikkeling van een model dat de ligduur van patiënten kan voorspellen. Dat gebeurt met machine learning.

Het model van de ligduur kan voorspellen of patiënten na een operatie wel echt in het ziekenhuis moeten blijven. Wellicht dat ze bijvoorbeeld terecht kunnen in een verzorgingshuis. Zo blijven ziekenhuisbedden niet onnodig bezet.

Davy van de Sande is promovendus Intensive Care Medicine bij het Erasmus MC. Hij kreeg de prijs voor beste masterscriptie van het Erasmus MC. Volgens de jury gaat het om een praktisch toepasbaar onderzoek met een hoge maatschappelijke relevantie.

Onnodig lang

In oktober 2019 constateerde de afdeling Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC dat veel patiënten na een operatie onnodig lang in het ziekenhuis liggen. Slechts een deel had daadwerkelijk zorg nodig die alleen het ziekenhuis kon leveren. Dat weten de artsen en verpleegkundigen vaak pas achteraf.

Wie geen heroperatie of speciale zorg nodig heeft, kan in principe herstellen in een verpleeghuis. De onderzoeksvraag was: “Kunnen we met data analytics voorspellen welke patiënten kunnen herstellen in een verpleeghuis en welke patiënten in het ziekenhuis moeten blijven?”

Van de Sande maakte het model rond de ligduur samen met softwareontwikkelaar SAS. dat gebeurde op basis van historische data en patiëntgegevens. Er is nu een machine learning-model dat voorspelt hoe groot de kans is dat een patiënt echt in het ziekenhuis moet blijven.

De ligduur is een soort optelsom van een aantal variabelen. De belangrijkste factoren zijn bijvoorbeeld de totale duur op de operatiekamer, de soort behandeling, de tijd tot de operatie en de medische geschiedenis van de patiënt. Uit simulatie met patiëntdata van de afdeling Chirurgische Oncologie bleek dat het Erasmus MC in 2019 zeker 145 ziekenhuisdagen had kunnen besparen.

Gerrit Jan Mulder prijs

Op basis van de toepasbaarheid van het onderzoek mocht Davy van de Sande op 8 februari 2021 de Gerrit Jan Mulder Prijs in ontvangst nemen. Het feit dat de onderzoeksvraag vanuit een klinische probleemstelling ontstond, maakt dat de resultaten klinisch heel relevant zijn. Bovendien zorgt de huidige coronaproblematiek en het beddentekort in ziekenhuizen dat het onderzoek momenteel zeer actueel is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...