Lancering AI-Routekaart Jeroen Bosch Ziekenhuis

ziekenhuis artsen lopen op afdeling

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een nieuwe AI-Routekaart die helpt bij het succesvol implementeren van Artificial Intelligence (AI) in het zorgproces van het ziekenhuis. De Routekaart is ook bruikbaar voor de implementatie van AI in de dagelijkse praktijk van andere organisaties.

De kaart is een ‘cadeautje’ van de 35-jarige M&I/Partners. De kaart werkt in combinatie met twee AI-toepassingen: een aan de diagnostische kant (Fundus screening) en één aan de kant van logistieke optimalisatie (wachttijd SEH).

Artificial Intelligence is een technologie met veel potentie in uiteenlopende sectoren. De toepassing van AI in de zorg kan een antwoord zijn op maatschappelijke problemen zoals stijgende wachtlijsten, krapte op de arbeidsmarkt en oplopende zorgkosten.

Mensenwerk

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet sterk in op AI als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Het idee is dan ook om het in de komende jaren een integraal onderdeel te laten worden van de dagelijkse ziekenhuispraktijk. Mensenwerk blijft daarbij leidend.

Ervaring leert dat succesvolle implementatie van AI in de praktijk niet eenvoudig is. De AI-Routekaart helpt bij het stellen van de juiste vragen en ondersteunt de dialoog over AI-implementatie tussen stakeholders binnen uw organisatie.

De AI-Routekaart bestaat uit een AI-Readiness Assessment op organisatieniveau en een AI-Implementatie Checklist op applicatieniveau. Met een aantal specifieke aspecten voor zorgorganisaties, maar ook bruikbaar voor organisaties in andere sectoren. Bij zowel het assessment als de checklist is uiteenlopend referentiemateriaal beschikbaar ter ondersteuning van de interne dialoog om de adviezen in de praktijk te brengen.

Gewonnen

Jeroen Bosch Ziekenhuis won in 2020 het jubileumcadeau met (pro deo) projectleiding en ondersteuning ter waarde van 100.000 euro (ongeveer 600 – 700 adviesuren). Organisaties in de zorg en overheid konden eind 2019 een projectvoorstel indienen rond Artifical Intelligence en daarmee kans maken op deze openbare opdracht.

Begin december 2019, presenteerden Erasmus MC, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis St. Jansdal hun projectvoorstellen aan een onafhankelijke selectiecommissie bij M&I/Partners.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X