Geslaagde proef TNO met razendsnel data sturen via laserstraal

gerbrandytoren IJsselstein tekecomtoren

Onderzoeksbureau TNO was tijdens een proef in staat om 1 terabit per seconde versturen met een laserstraal. Een terabit kun je vergelijken met met downloaden van veertig blu-rayfilms tegelijkertijd. De geslaagde proef is een doorbraak en kan de veel te drukke ether ontlasten.

Het experiment vond afgelopen zomer plaats over een afstand van tien kilometer tussen de testlocatie van het KNMI bij Lopik en de grote Gerbrandytoren in IJsselstein. e verbinding kwam tot stand met een ontvanger die bovenin de Gerbrandytoren stond. Dit was vanaf de grond naar een hoogte van 226 meter.

Bij laser-satellietcommunicatie verzenden satellieten informatie naar de aarde in de vorm van onzichtbare lichtsignalen. Hierdoor is veel snellere, goedkopere en veiligere gegevensoverdracht mogelijk dan via de radiofrequenties die we nu wereldwijd gebruiken.

Tijdens de proef kwam voor het eerst in realistische omstandigheden een stabiele optische datalink tot stand die compatibel is met bestaande radiofrequentie infrastructuur. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van commerciële optische grondstations en de verdere verbetering van veilige en snellere breedbandverbindingen in Nederland en Europa.

De proef vond op een zomerse dag plaats. Het signaal werd in eerste instantie verstoord door luchtspiegelingen, maar ondanks dat kon de ontvanger die in de Gerbrandytoren stond ze voldoende corrigeren. Het ging in de proef om een relatief kleine hoeveelheid data, maar gezien het slagen ondanks hindernissen kunnen de instellingen zeggen dat de techniek met gemak snelheden aankan van zeker een terabit.

Radiosignalen

TNO wil deze techniek om veiligheidsredenen  en vanwege de veel te drukke ether verder ontwikkelen. Steeds meer apparaten draaien op draadloze communicatie met radiosignalen en dat betekent dat er momenteel al geregeld problemen zijn met de snelheid en storingen. Met laserstralen kun je rechtstreekse verbinding maken tussen een bijvoorbeeld een satelliet en een ontvanger op de grond. Daarmee bereik je een veel hogere datasnelheid. Bovendien kun je radiosignalen afluisteren en laserstralen niet.

Vooral vanwege dat laatste willen de onderzoekers vaart zetten achter de ontwikkeling van de nieuwe techniek. Defensie wil de techniek graag gebruiken voor beveiligde communicatie, het lost de huidige capaciteitsproblemen op en op de langere termijn betekent het betere dataverbindingen voor iedereen. Ook de doorontwikkeling van zelfrijdende auto’s kan hiermee versnellen.

Hoe lang het nog duurt voordat het systeem ingezet kan worden is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...