Nieuw quantum-testbed moet datacenters verbinden

kwantumtechnologie encryptie

Een nieuw quantum-testbed moet meerdere datacenters in Nederland veilig met elkaar verbinden. QuTech, Eurofiber en Juniper Networks moet zorgen dat het kan.

Naast andere vormen van toegepaste quantumcryptografie biedt dit testbed een omgeving waarin deelnemende partners beveiligde communicatie onderzoeken op basis van de fundamentele wetten van de quantumfysica. Het testbed staat ook open voor nieuwe partners om zich aan te sluiten.

Door de toenemende cybercriminaliteit, gevoed door de komst van quantumcomputers, neemt de bezorgdheid toe over de potentiële dreiging voor gegevens die met conventionele cryptografische methoden zijn beveiligd. Quantum-sleuteldistributie (Quantum Key Distribution, QKD) is een technologie waarbij een encryptiesleutel beschikbaar komt door gebruik te maken van quantumeffecten. Dat gebeurt op zo’n manier dat de gegevens beter beveiligd zijn tegen afluisteraanvallen.

QKD helpt gegevens te beschermen, nu en in de toekomst, tegen aanvallen door quantumcomputers. Het gaat een essentiële rol spelen bij de beveiliging van netwerken die waardevolle gegevens bevatten. Denk aan kritieke infrastructuur, overheid, politie en justitie en financiële gegevens.

QuTech – een samenwerking tussen TU Delft en TNO – is één van ’s werelds toonaangevende instituten voor quantumtechnologie en ontwikkelde de specifieke MDI-QKD-technologie als basis voor het testbed. MDI-QKD (measurement device-independent quantum key distribution), een technologie voor meetapparaat-onafhankelijke quantum-sleuteldistributie, biedt een scala aan voordelen op het gebied van beveiliging en kostenefficiëntie voor het uitbouwen van grotere netwerken, in vergelijking met bestaande point-to-point QKD.

Integratie van MDI-QKD

In dit programma werkt QuTech samen met Eurofiber en met Juniper Networks. Deze samenwerking stelt QuTech in staat om een ‘proof of concept’ MDI-QKD systeem te integreren in een commercieel glasvezelnetwerk. Het MDI-QKD-systeem zal op meerdere Eurofiber-locaties worden ingezet. Dankzij deze samenwerking kunnen QuTech, Eurofiber en andere partners gebruikmaken van de routing-, switching- en beveiligingsoplossingen van Juniper Networks om nieuwe oplossingen uit te proberen.

Onderzoek naar de uitdagingen die naar voren komen tijdens de installatie en het draaien zal ook bijdragen aan de ontwikkeling van de opvolger van dit MDI-QKD-systeem. Samenwerking met bestaande en nieuwe partners en potentiële klanten zal het mogelijk maken om nieuwe gebruikerscasussen te identificeren en om systematisch onderzoek te doen naar integratie-uitdagingen van proof of concept-experimenten.

Digitale infrastructuur

Het project krijgt medefinanciering van TKI High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Dit is een topconsortium voor kennis en innovatie in deze sector. De ontwikkeling van dit testbed moet helpen om een ecosysteem te bouwen rond quantumnetwerken. Verder moet het gebruikers, hardware-bedrijven en leveranciers van technologie met elkaar in contact brengen.

MDI-QKD is een belangrijke bouwsteen in het National Quantum Network. Dit initiatief van de stichting Quantum Delta gaat draaien in één van haar Catalyst-programma’s. Dit programma moet de fundering leggen voor de volgende generatie digitale infrastructuur in Nederland.

Proof of Concept

Joshua Slater, Quantum Science-engineer Qutech: “Dit is een belangrijke stap voor QuTech. Een van onze doelen is het op- en uitbouwen van het quantum-ecosysteem. Dit is een laatste proof of concept voordat QuTech een spin-out lanceert om de QKD-technologie verder te commercialiseren.”

Marc Hulzebos, Innovatiemanager Eurofiber: “Voor Eurofiber is dit een geweldige kans om voorop te lopen in nieuwe ontdekkingen op het gebied van quantumnetwerktechnologie. Wij zijn erg enthousiast om deel te nemen in het project en te leren over de voordelen van quantumbeveiliging en quantumconnectiviteit voor onze data-infrastructuren, o.a. datacenters. Wij willen de voordelen van quantumbeveiliging en -connectiviteit aan onze klanten aanbieden zodra ze beschikbaar worden.”

Melchior Aelmans, Chief Architect Juniper Networks: “Onze klanten hebben belangstelling voor de ontwikkelingen in Quantum-technologie en QKD in het bijzonder. Onze connected security-oplossingen helpen klanten elk aspect van hun netwerken te beveiligen. Deelname aan dit testbed zal waardevolle inzichten opleveren over kwantumtechnologie en hoe we onze klanten nu en in de toekomst kunnen blijven beschermen. Het testbed biedt een unieke plek om met partners samen te werken aan nieuwe beveiligingsmethoden in Europa.”

Lees ook:
  • Den Haag en politie in innovatiehub voor veiligheid
  • Hoe digitalisering maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ondersteunt

Gerelateerde berichten...