Getest op Noorderzon:  interactieve kaart op je mobiel

Tijdens de komende editie van het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen worden drie innovaties getest. Het gaat om een biologisch afbreekbare regencape, een uitschuifbare rolstoelbank en de interactieve kaart van het Groningse ‘Spacetime Layers’.

Vanaf donderdag strijkt het Noorderzon Performing Arts Festival weer elf dagen neer in Groningen. Het podiumkunstenfestival gaat samen met Innofest, dat festivals als living labs inzet om ondernemers de kans te geven hun prototypes te testen.

 

Interactieve plattegrond voor crew

Het Groningse bedrijf ‘Spacetime Layers’ timmert al enige tijd aan de weg. Het is genomineerd voor een innovatieprijs van UNESCO en ontwikkelde een pilotversie voor het onderwijs die door zo’n 40.000 scholieren wordt gebruikt.

De app is bedacht en gemaakt door de leerlingen van Patrick Trentelman. Hij geeft les aan de plusklas van de Oosterhoogebrugschool in Groningen. Inmiddels ontwikkelt de app zich tot een platform waar mensen allerlei informatie kunnen vinden over de plek waar ze zijn.

 

Laagje

Organisaties en individuele gebruikers Kunnen een laagje – een layer– over een kaart te leggen en zo op interactieve wijze informatie over een specifieke locatie delen. Tijdens Noorderzon wil Trentelman onderzoeken of de app ook voor een festival van toegevoegde waarde kan zijn.

Voor de test krijgen vrijwilligers van het festival via een QR-code extra informatie over de festivallocaties te zien.  Voor bezoekers blijft het verder onzichtbaar.

 

Regen

Bij de gemiddelde festivalganger staat een wegwerpponcho standaard op de paklijst als de weerberichten nattigheid voorspellen. Handig als je niet de hele dag met paraplu of regenjas wil slepen, maar niet per se goed voor het milieu.

Ondernemer Verena Michels ontwikkelde een biologisch afbreekbare regencape van gerecycled plastic. Bezoekers vab Noorderzon kunnen hem voor het eerst testen.

 

Frustratie

Voor veel rolstoelbezoekers van festivals is het verschil in ooghoogte die ze met hun gesprekspartners ervaren, een bron van frustratie. Om deze sociale barrière weg te nemen, ontwierpen vijf alumni van de HKU een uitschuifbare bank, die aan het wiel van de rolstoel bevestigd kan worden.

De rolstoelbank van ‘Ongeremd’ werd vorige maand ook al getest op de Zwarte Cross. Daar kon het op veel aandacht en enthousiasme van rolstoelgebruikers rekenen. Tijdens Noorderzon, waar de ondernemers een paar dagen met hun innovatie aanwezig zijn, hopen ze nog meer feedback bij hun doelgroep op te halen.

 

Testen

Innofest timmert al jaren aan de weg met tests op festivals. Het biedt startups en ondernemers een kans om hun innovatie te testen binnen de structuren van een festival. Het uitgangspunt van Innofest is dat festivals gecontroleerde en tijdelijke mini-maatschappijen zijn en daarmee perfecte living labs. Wat binnen die hekken lukt, kan ook in de echte wereld.

Gerelateerde berichten...

X