Gevangenisstraffen voor bitcoinhandelaren

bitcoin munten

De rechtbank Rotterdam legde twee bitcoinhandelaren vrijdag gevangenisstraffen op wegens witwassen, Ze kregen 2 en 2,5 jaar met zes maanden voorwaardelijk.

De rechtbank nam ook 1488 en 1044 bitcoins in beslag. Verder werd een bedrag van 250.000 euro contant verbeurd verklaard. Tegen de huidige koers is de waarde van de bitcoins ongeveer 25 miljoen euro.

Twee bedrijven van de handelaren kregen geldboetes van elk 45.000 euro. Op de lijst van verbeurd verklaarde goederen staan verder nog mobiele telefoons, harde schijven en andere computerapparatuur. Maar ook nog een zilveren sieraad, een kostbaar herenhorloge en een personenauto.

Miljoenen euro’s

De Hilversumse handelaren kochten voor miljoenen euro’s contant bitcoins van zowel particulieren als bedrijven. De bitcoinhandel was totdat de verdachten werden opgepakt niet bekend bij de Belastingdienst. Klanten konden anoniem blijven, afspraken vonden alleen plaats op op openbare plekken. Meestal was de locatie een fastfood restaurant in een grote stad. Verder was er geen deugdelijke administratie.

De handelaren vroegen de klanten ook niet om identiteitspapieren. Normaal gesproken moet dat wel bij grote bedragen, en daar ging het hier vaak om. De verdachten, een man en zijn vrouw, kwam met klanten in contact via advertenties op internet en een marktplaats op het darkweb. Een groot deel van de verhandelde bitcoins droeg volgens onderzoekers van de zaak, sporen van het darkweb.

De rechtbank stelde vast dat de verdachten in tweeëneenhalf jaar ruim 16 miljoen euro konden witwassen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X