GGD heeft privacyzaken nog niet op orde

prikkeldraad tegen blauwe lucht. Privacyzaken

De GGD heeft zijn privacyzaken nog steeds niet op orde. Dat schrijft de Gelderlander op grond van gesprekken met oud-medewerkers van de dienst.

Deze voormalig medewerkers vertellen aan de krant dat mensen die de GGD vaarwel hebben gezegd, vaak nog zeker een maand toegang hebben tot persoonsgegevens van alle Nederlanders. Ze konden dus ook vertrouwelijke gegevens aan nieuwe medewerkers inzien.

Op een trainingsdag voor nieuwe mensen zagen de leerlingen bovendien alle gegevens van een vrouw uit Arnhem die een vaccinatie zou krijgen. Dat gebeurde eind vorig jaar bij de GGD Gelderland-Midden die er meteen bij vermeldt dat het om een eenmalige fout ging.

De landelijke GGD weerlegt het verhaal van de medewerkers gedeeltelijk. Zij stellen dat je als medewerker na ontslag misschien nog kort bij de gegevens kunt, maar dat je iemand alleen kunt vinden met een patiëntnummer of BSN. Je kunt iemand ook vinden door het invoeren van postcode, huisnummer en geboortedatum.

Een woordvoerder zegt dat deze zoekmethode ter goedkeuring langs de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gegaan, en dat zij er geen bezwaar tegen hadden.

Onder vuur

De GGD ligt sinds januari vorig jaar onder vuur vanwege een groot datalek. Daarbij konden twee medewerkers van de GGD gegevens van miljoenen miljoenen mensen inzien en meenemen. Ze zouden privégegevens verhandelden uit bestanden van mensen die een coronatest hadden gedaan.

Het ging bijvoorbeeld om huisadressen BSN en telefoonnummers. Ze gingen voor dertig tot vijftig euro per persoon over de toonbank via Telegram. De GGD’ers verkochten van tienduizenden geregistreerden ook grote datasets. Volgens de handelaren zaten daar ook gegevens bij van BN’ers.

De daders zijn intussen gearresteerd, maar het GGD-systeem is dus nog steeds niet in orde. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde in november vorig jaar al dat de systemen van de dienst nog steeds niet waterdicht genoeg waren. Het onderzoek van de privacywaakhond loopt nog tot maart, waarna de AP met een definitief oordeel komt.

Lees ook:
  • GGD naar politie om medewerkers die privégegevens verhandelden
  • ICT in de zorg, een vak apart

Gerelateerde berichten...

X