In 2022 meer dan een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen

glasvezel met licht ACM Telecommonitor

In 2022 is een recordaantal van meer dan een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd. Dit jaar was daarmee een absoluut recordjaar voor glasvezel in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie NLconnect. Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in dit jaar.

Verschillende aannemers maakten de nieuwe aansluitingen naar woningen en bedrijven(terreinen). Dit gebeurde vooral in opdracht van Open Dutch Fiber/ E-Fiber, DELTA Fiber, Glaspoort en KPN. Maar ook kleinere spelers als GlasDraad, Kabelnoord, Rodin, Glasvezel Helmond en SKV verglaasden verder.

Ongekende versnelling

NLconnect vroeg voor haar jaaroverzicht data over de glasvezeluitrol op bij verschillende leden. NLconnect directeur Mathieu Andriessen: ‘We zien een ongekende versnelling, mogelijk door de inspanningen van uiteenlopende spelers in de glasvezel-industrie. Supersnel en betrouwbaar internet wordt steeds belangrijker in ons leven en daarom investeert de markt in sterk glasvezel. Ook vervangt glasvezel straks de oude koperen DSL-lijn.

Omdat de eerste Fiber to the Home-aansluitingen 20 jaar geleden werden gemaakt, publiceerde NLconnect begin dit jaar het jubileumboek ‘Van pionieren naar massale uitrol’. Daarin lees je hoe in twintig jaar tijd ruim vier miljoen woningen op glasvezel werden aangesloten. Dit jaar kwam de grens van vijf miljoen FttH-aansluitingen in beeld. In het huidige tempo kan Nederland dus binnen drie jaar vrijwel volledig verglaasd zijn.

Gigabit-dekking naar 97%

NLconnect schat in haar jaaroverzicht verder in dat zo’n 97% van de woonadressen in ons land inmiddels desgewenst kan beschikken over een abonnement met Gigabit-snelheid. Dit bereken je door de glasvezelaansluitingen aan te vullen met adressen waar Gigabit alleen via coaxkabel beschikbaar is. Nederland is daarmee Europees koploper.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X