KPN jaarverslag: 433.000 nieuwe glasvezelaansluitingen

KPN jaarverslag: 433.000 nieuwe glasvezelaansluitingen

Telecombedrijf KPN legde in 2021 433.000 glasvezelaansluitingen aan. Dat maakt het bedrijf bekend in het meest recente jaarverslag.

De teller komt daarmee op 3,22 miljoen huishoudens die in ons land glasvezel hebben. Dat is meer dan 40% van het aantal huishoudens dat Nederland telt. Internet via glasvezel zit enorm in de lift, vooral vanwege de hogere internetsnelheden.

Het bedrijf verwacht voor de komende jaren daarom ook een forse groei in het aantal aansluitingen. In 2026 verwacht KPN een glasvezeldekking van zeker 80% te hebben. Dit gebeurt wel in samenwerking met met Glaspoort, het netwerkbedrijf dat vooral in kleine gemeenten, buitengebieden en bedrijventerreinen voor glasvezel zorgt.

Zendmasten

Behalve met glasvezel aanleggen is het bedrijf ook bezig met modernisering van bestaand arsenaal, zo blijkt uit het jaarverslag. Vorig jaar nam het bedrijf bijvoorbeeld vierduizend mobiele zendmasten onder handen. Deze zijn helemaal gemoderniseerd en daardoor klaar voor de komst van 5G, dat voor supersnelle dataverbindingen via mobiele telefoons zorgt.

De netwerken voor mobiel bellen werden tijdens corona, en zeker in 2021 druk gebruikt, blijkt uit het jaarverslag. Zo steeg het aantal zakelijke sms-berichten
met bijna 25%. Een van de oorzaken is de capaciteit die het bedrijf inzette voor het bellen en sms’en van en naar de GGD, voor coronatesten, uitslagen en bron- en contactonderzoek.

Ook thuiswerkers bleken veel vaker dan voorheen sms te gebruiken. Dat gebeurde vaak vanwege multifactorauthenticatie.

Verder blijkt dat KPN twee ongevraagde verzoeken tot overname afwees.

Lees ook: