Binnenlands Bestuur: goed werkend intranet voor ambtenaren Rijksportaal nog steeds problematisch

Een goed werkend intranet voor ambtenaren is nog steeds problematisch. Dat stelt het overheidstijdschrift Binnenlands Bestuur in een analyse.

Sinds 2010 wordt er al gewerkt aan het zogenoemde Rijksportaal. Dit is een systeem dat voor alle 125.000 ambtenaren dat waar dan ook in Nederland goed toegankelijk en bruikbaar moet zijn.

 

Zoekfunctie

Met name de zoekfunctie blijkt problematisch. Ook de alerts die verzonden moeten worden als er nieuws op het intranet staat werkt nog steeds niet naar behoren.

De Rijksoverheid trok vorig jaar alleen al 8 miljoen euro uit om het systeem op de rit te krijgen. Uit de documenten die het magazine via de Wet Openbaarheid Bestuur in handen kreeg, blijkt dat er sinds de eerste stappen in 2010 voortdurend aan het Rijksportaal is gesleuteld. Daardoor ontstaat veel vertraging. Sommige upgrades kunnen daardoor niet eens uitgevoerd worden.

Het oorspronkelijk gelanceerde intranet in 2010 bleek in 2014 alweer toe aan een zeer grondige herziening. De noodzakelijke uitbreidingen zouden een half jaar in beslag nemen.

Uiteindelijk werd de hele upgrade vorig jaar helemaal afgeschaft en zou al het werk van de grond af aan weer beginnen. Maar nog steeds bevindt dit project zich in de beginfase.

 

Rijksportaal 2

Rijksportaal 2, zoals de nieuwe versie wordt genoemd, zou persoonlijker, interactiever en ook veiliger moeten worden. Het nieuwe systeem zou de ambtenaren ook in staat moeten stellen om op afstand te werken met een ander apparaat. Dit valt te lezen in een notitie van het ministerie van Binnenlandse Zaken ‘Toekomstvisie Rijksportaal 2’. Deze verscheen in april 2014. Deze upgrades zijn niet of nauwelijks doorgevoerd.

Intussen blijven de kosten per gebruiker stijgen. Volgens een Quickscan van Berenschot uit 2016, is dat 64 euro per jaar. Dit bedrag is zeker twee keer zo hoog als wat vergelijkbare intranetten bij zowel private als publieke organisaties.

Intussen wil het ministerie aan Binnenlands Bestuur geen nadere financiële informatie verstrekken over het Rijksportaal. Naar verluidt is dat om beoogde leveranciers niet onbedoeld informatie te geven.

 

 

Gerelateerde berichten...

X