Laserterminal voor satellietcommunicatie van TNO naar de markt

Laserterminal voor satellietcommunicatie van TNO naar de markt

De laserterminal voor satellietcommunicatie van TNO gaat naar de markt. AAC Clyde Space krijgt de rechten om de optische technologie van TNO  te gebruiken voor de productie en distributie van lasersatellietcommunicatieterminals.

Met deze technologie gaat satellietdata naar de aarde via laserstralen. Dit is veel sneller en veiliger dan conventionele communicatie via radiofrequenties. FSO Instruments levert de optische kerncomponent van de terminal, die ook afgeleid is van TNO-technologie. Dit maakt de weg vrij voor een internationale toeleveringsketen voor lasersatellietcommunicatieterminals.

Commercieel levensvatbare terminal

AAC Clyde Space mag de technologie van TNO’s lasercommunicatieterminal twintig jaar gebruiken. Met afmetingen van 10 x 10 x 10 cm zijn deze terminals bij uitstek geschikt voor kleine satellieten, waarin het bedrijf is gespecialiseerd. Hun doel is om een commercieel levensvatbare laserterminal voor kleine satellieten te maken die op grote schaal kan worden geproduceerd.

Om de terminal volledig te ontwikkelen is aanvullende optische technologie nodig, die FSO Instruments zal leveren. Dit Nederlandse bedrijf voor optische instrumentatie sloot onlangs een soortgelijke licentieovereenkomst met TNO op het gebied van optische koppen, optische banken en een systeem voor grove puntuitlijning. Door verschillende licenties te verlenen voor de optische technologieën van TNO wordt een toeleveringsketen opgezet voor de productie van kleine satellietcommunicatieterminals, de eerste in zijn soort in Nederland.

Lasersatellietcommunicatie werkt door het vormen en verzenden van laserstralen over grote afstanden. Het zorgt voor verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Door te zenden via de infrarode golflengteband kan lasercommunicatie data-overdrachtssnelheden bereiken die 100 tot 1000 keer sneller zijn dan radiofrequenties, die momenteel worden gebruikt voor communicatie. Bovendien zijn lasercommunicatieverbindingen veiliger omdat er zeer smalle optische laserstralen worden gebruikt in plaats van brede radiosignalen.

Recente wereldprimeur Nederlandse technologie

TNO ontwikkelt en bouwt al tientallen jaren optische instrumenten voor gebruik in de ruimte. In januari 2024 bracht TNO een succesvolle verbinding tot stand tussen de terminal op een Noorse satelliet en het optische grondstation van TNO in Den Haag. Deze succesvolle veldtest betekende een wereldprimeur voor snelle optische communicatie naar de aarde met behulp van een kleine en lichtgewicht optische terminal met Nederlandse technologie.

Door de toenemende vraag naar commerciële en overheidsgegevens is lasercommunicatietechnologie momenteel in opkomst. In de nabije toekomst zal de wereldwijde vraag naar lasersatellietcommunicatietoepassingen en -componenten naar verwachting exponentieel groeien.

Lees ook: