De Europese ruimteorganisatie ESA wil satellieten ontwerpen met kwantumbeveiliging. Deze beveiliging zou onhackbaar moeten zijn. De opdracht gaat naar een Luxemburgs bedrijf. Nederland is een belangrijk investeerder in het project.
Kwantumbeveiliging zorgt dat zowel de zender als ontvanger meteen kunnen zien dat iemand probeert af te luisteren. Verder wordt de communicatie van degene die probeert af te luisteren meteen vernietigd.
Het Luxemburgse bedrijf Société Européenne des Satellites (SES) gaat de satelliet bouwen. Het project krijgt financiering van een aantal Europese lidstaten, waar Nederland er een van is. Als alles goed gaat vindt ergens in 2024 de lancering plaats.
Grote afstand
Tot nu is de grote uitdaging in het project is momenteel de overbrugging van de grote afstand tussen het grondstation en de satelliet zelf., die op ongeveer 500 kilometer hoogte komt te hangen. Kwantumbeveiliging vraag namelijk enorm hoge datasnelheden, omdat er weinig tot geen vertraging mag zijn in de verbinding. Momenteel is het zelfs met gebruik van glasvezelkabels de maximale afstand nog beperkt. Met draadloze verbindingen is dat nog veel lastiger.
Voor de communicatie gaat de kwantumbeveiliging daarom gebruikmaken van kwantumverstrengeling. Dit begint met een een deeltje van een atoom, dat effect kan hebben op een zogeheten ’tweeling’ die zich op grote afstand bevindt. Hoe dat precies werkt is volgens wetenschappers die aan het project werken nog niet duidelijk.
Wel blijkt dat deze deeltjes zonder meetbare verbinding tocht kunnen communiceren. Het zou met kwantumverstrengeling dus mogelijk moeten zijn om ook over lange afstanden te kunnen communiceren, en ook zonder dat afluisteren mogelijk is.
Lees ook:
- Geslaagde proef TNO met razendsnel data sturen via laserstraal
- Operator Connect van meerwaarde voor Benvalor