Goede cijfers ASML maar wel last van chiptekort

ASML Veldhoven gebouw aannamebeleid Wennink

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven scoorde het tweede kwartaal van dit jaar goede cijfers, maar die worden wel getemperd door een oplopend chiptekort. Daardoor kan het bedrijf minder chipmachines bouwen, zo meldt het bedrijf in de meest recente kwartaalcijfers.

In de maanden april tot en met juni schreef het Veldhovense bedrijf 5,4 miljard euro omzet, stukken meer dus dan de 3,5 miljard euro omzet van het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal betekende dit 1,4 miljard euro winst. Dat is  ruim het dubbele vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar.

Vanwege het chiptekort en de tragere levering van chipmachines die dat tot gevolg heeft, gaat ASML er daarom toch vanuit dat de omzetgroei over het hele jaar toch lager dan verwacht zal uitvallen. De verwachting was dat de omzet zeker twintig procent zou groeien, maar dat is nu bijgesteld naar 10 procent.

Het aantal orders voor chipmachines steeg het afgelopen kwartaal wel, zelfs naar recordhoogte. Die bedroegen 8,5 miljard euro. Schatting voor het derde kwartaal is dat de netto-omzet tussen de 5,1 miljard euro en 5,4 miljard euro gaat uitkomen. De geschatte brutomarge is dan tussen de 49 procent en 50 procent.

Nijpend

De chiptekorten zijn zo nijpend dat bedrijven ASML geregeld vragen om de machines zonder te testen af te leveren zodat de productie van chips eerder kan beginnen. De machines hebben dan ook nog geen formele acceptatie. ASML voegt de onderdelen die dan nog ontbreken ter plaatse toe. Dat betekent echter ook dat de omzetcijfers van dat apparaat pas na volledige installatie de boeken in kan.

Dat dat een flinke post is blijkt ook uit ramingen die het bedrijf aan de kwartaalcijfers toevoegde. Deze post was vorig jaar  een miljard euro en komt dit jaar uit op 2,8 miljard euro. Deze omzet komt in de boeken voor 2023 terecht.

NXT

Behalve de cijfers meldt het bedrijf dat ze dit kwartaal hun eerste NXT KrF-systeem (Twinscan nxt:870) afleveren. Met NXT-machines wordt de productie van chips hoger en dus zijn deze apparaten nu al in trek. Ook de eerste installatie van het eScan1100 multi-beam-systeem werd dit kwartaal een feit. De stop op groei van het bedrijf is dus nog lang niet in zicht.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...