Google breidt datacenter Agriport en Eemshaven verder uit vanwege YouTube

Datacenter Eemshaven en datacenter Agriport in de gemeente Hollandse Kroon krijgen forse uitbreiding. Dat maakte Google maandag op een persconferentie bekend. Met de investering is een miljard euro gemoeid.

In Hollandse Kroon verrijst een nieuw datacenter. Die in de Eemshaven wordt uitgebreid. Deze capaciteitsvergroting komt bovenop schaalvergroting die vorig voorjaar al bekendgemaakt werd. Daarmee was 500 miljoen en een uitbreiding van 45 hectare gemoeid.

 

Werkgelegenheid

De bouwfase zal gemiddeld 1000 mensen per dag, per locatie, werk bieden. Eenmaal operationeel zullen er in Eemshaven in totaal 350 en in Agriport 125 mensen werkzaam zijn. Met de uitbreiding van de capaciteit in Nederland gaat een investering van ruim € 1 miljard gepaard.

De totale investering van Google in datacenters in Nederland sinds 2016 komt daarmee uit op € 2,5 miljard. Het is de eerste keer dat Google binnen Europa investeert in twee afzonderlijke sites in hetzelfde land.

 

Nederland aantrekkelijk

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, is er blij mee. “Dit kabinet heeft de ambitie dé digitale koploper van Europa te worden. Daarom spannen we ons in om investeringen in hoogwaardige innovatieve ICT-projecten in Nederland te laten plaatsvinden. Deze investering betekent een boost voor de werkgelegenheid in de regio. Ik ben ook blij dat Google 100% hernieuwbare energie inkoopt voor deze datacentra.”

Joe Kava (vicevoorzitter van Google Global Data Centers): “Nederland is een digitale koploper. Daarnaast beschikt Nederland over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel. Even belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. We zijn dankbaar voor de steun die we zowel van de gemeenten Het Hogeland als Hollands Kroon ontvangen. Al deze factoren samen maken het voor ons aantrekkelijk om onze aanwezigheid in Nederland verder uit te bouwen. ”

 

100% hernieuwbare energie

Google streeft ernaar het energieverbruik van het datacenter te matchen met 100% hernieuwbare energie. Sinds 2017 matcht Google het energieverbruik in alle faciliteiten met een 1:1 aankoop van duurzame energie.

Dit betekent dat Google voldoende elektriciteit heeft van windturbines en zonnepanelen om het energieverbruik te dekken.In Nederland heeft Google in totaal vier PPA’s (power purchase agreements) die ongeveer 130 MW aan stroom genereren.

Gerelateerde berichten...

X