Google opent 6 december nieuw datacenter Eemshaven

Logo Google Eemshaven datacenter

Op 6 december opent Google het opgeschaalde datacenter in het Groningse Eemshaven. Henk Kamp, minister van Economische Zaken opent samen met internetondernemer Ben Woldring de nieuwe locatie.

Aan de opening ging twee jaar van vergroting van de reeds aanwezige capaciteit vooraf. De totale investering bedraag een slordige 600 miljoen euro. Volgens Google draait het Groningse datacenter in de Eemshaven helemaal op duurzame energie. Onder andere de windmolens op de pieren van Delfzijl zouden worden gebruikt.

 

Investeringsronde

Het nieuwe datacenter is deel van een veel grotere investeringsronde van het bedrijf. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, investeerde wereldwijd alleen al in dit derde kwartaal  voor 2,6 miljard dollar in datacentra en bijbehorende glasvezelverbindingen. Naast groei van clouddiensten gaan probeersels op het gebied van kunstmatige intelligentie over de nieuwe netwerken.

Aan de expansiedrift lijkt overigens voorlopig ook geen einde te komen. Eerder dit jaar verschenen berichten die erop duiden dat Google nog meer wil bouwen. Behalve in de Eemshaven moet ook in het Noordhollandse Middenmeer een groen datacenter verschijnen. Behalve protesten van de omliggende kaskwekers is nog weinig meer vernomen van het hoe en waarom van deze plannen.

Gerelateerde berichten...

X