Google Street View Auto’s meten luchtkwaliteit Amsterdam met Project Air View

Autootje Google Street View

Om meer inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit op straatniveau van Amsterdam gaan Google en de gemeente samenwerken. Amsterdam meet zelf al op verschillende punten in de stad de kwaliteit van de lucht. Project Air View vult deze metingen aan met informatie van twee mobiele Street View-auto’s.

De bedoeling is dat er een gedetailleerder beeld komt van de huidige staat van de lucht in de stad. Vanaf mei 2019 tot en met medio 2020 zullen de auto’s op straatniveau de luchtkwaliteit vastleggen.

 

Aanleiding

Amsterdammers leven gemiddeld een jaar korter door het inademen van vervuilde lucht. Daarbij is Amsterdam, fietsstad bij uitstek. Zo’n 36% van het verkeer vindt plaats per fiets. Informatie over de luchtkwaliteit op straatniveau kan helpen om gebieden met een slechte luchtkwaliteit vast te stellen en verbeteringsplannen te ontwikkelen.

Om de metingen te kunnen uitvoeren worden de Street View auto’s uitgerust met luchtsensoren. Ze meten stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof (roet). Wetenschappers van de Universiteit Utrecht rusten de auto uit met de juiste apparatuur. Zij werken ook samen met de gemeente en Google om de gegevensvalidatie en -analyse te leiden. Zodra de gegevensvalidatie en -analyse is voltooid, worden de inzichten met het publiek gedeeld.

Amsterdam is niet de eerste stad waar dit gebeurt. De afgelopen vijf jaar is de luchtvervuiling in Amerikaanse steden gemeten. Sinds vorig jaar rijden ook in Londen en Kopenhagen speciaal toegeruste Street View-auto’s om.

 

Gerelateerde berichten...

X