Google introduceert zelfrijdende fiets

Google introduceert zelfrijdende fiets

Geïnspireerd door de techniek achter de self-driving car introduceert Google dit voorjaar in Nederland de zelfrijdende fiets. De introductie gebeurt vanuit Amsterdam, de fietsstad bij uitstek. Nederlanders fietsen in totaal meer dan 15 miljard kilometer per jaar, bijna 900 kilometer per persoon. De zelfrijdende fiets maakt het voor iedereen mogelijk om veilig te navigeren door de stad. Daarnaast past deze aankondiging in het streven van Google om met gebruik van technologie de mobiliteit in steden te verbeteren. Om die redenen is Google uitermate trots dat een Nederlands team heeft gebouwd aan deze innovatie. Bekijk hier de video.

De vier belangrijkste componenten van de zelfrijdende fiets zijn:1. Locatiebepaling: waar ben ik?

De fiets verwerkt zowel kaart- als sensorinformatie om te bepalen waar hij zich bevindt. De Google fiets weet op welke straat en welke rijbaan hij rijdt.

2. Omgeving: wat gebeurt er om me heen?

De sensoren helpen objecten nabij de fiets te detecteren zoals voertuigen en voetgangers. De software classificeert objecten gebaseerd op omvang, vorm en bewegingspatroon.

3. Vervolg: wat gebeurt er hierna?
De software voorspelt welke objecten om ons heen vervolgens zullen doen. Het voorspelt dat bijvoorbeeld een auto voorbij zal rijden of een voetganger over zal steken.

4. Acties: wat moet ik doen?

De software kiest vervolgens een veilige snelheid en een traject voor de fiets. Hij beweegt weg van de auto en vermindert vaart om voorrang te verlenen aan een voetganger.

Slimmer, makkelijker en veiliger

Pim van der Feltz: “In 2009 startte Google met het self-driving car project en we hebben onszelf afgevraagd ‘stel dat je fietsen in Nederland slimmer, makkelijker en veiliger kan maken door de self-driving technologie op een fiets toe te passen.’ We hadden al de camera’s, software en accu’s. De uitdaging was om dit alles bruikbaar en werkbaar te maken in een kleiner frame. Als Google Nederland zijn we heel trots dat het is gelukt om deze innovatie vanuit Nederland te ontwikkelen.”

Bij de ontwikkeling van de fiets betrok Google actief de Gemeente Amsterdam en de Fietsersbond. Beide partijen zijn zeer enthousiast over de zelfrijdende fiets en zien significante voordelen. Kajsa Ollongren, locoburgemeester van Amsterdam: “De zelfrijdende fiets kan de economie echt een boost geven. Je kon al werken vanuit je kantoor, thuis en in je auto maar nu zelfs onderweg op je fiets.” Ook de Fietsersbond is positief over de introductie. Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “Wij vinden dit de grootste innovatie sinds de uitvinding van de fiets zelf.”

Alleen beschikbaar op 1 april in een fietswinkel bij jou in de buurt. Lees via deze link de blogpost.