Grapperhaus wil zes jaar cel voor Tikkiefraude en phishing

Tweede Kamer

Tikkiefraude en phishing moeten harder worden bestraft. Dat stelt minister Grapperhaus van justitie en veiligheid volgens het AD en de NOS in een wetsvoorstel.

Er zou 6 jaar celstraf komen te staan op zowel Tikkie-fraude en fraude met vergelijkbare betaalplatforms als phishing. Het OM stelt verder in het AD dat zij bezig zijn met een speciaal team dat dergelijke criminaliteit moet helpen oplossen. In die zelfde strafmaat valt ook fraude met cryptomunten zoals bitcoin.

Momenteel is fraude met betaalpassen ook al bestraft met een zelfde celstraf. Dat is al zes jaar zo. De straf voor Tikkiefraude ligt momenteel tussen de één en vier jaar.

 

Phishing

Het wetsvoorstel heeft een zelfde strafmaat voor phishing. Soms is er sprake van een combinatie van phishing en Tikkiefraude. Een internetcrimineel doet zich in een dergelijk geval voor als incassobureau. Je kunt dan betalen via een link naar een betaal-app.

Het is niet voor het eerst dat Grapperhaus zich bezighoudt met bestrijding van online criminaliteit. Eind vorig jaar pleitte hij nog voor een achterdeur in beveiligde chat-apps. Motivatie is dat inlichtingendiensten zonodig kunnen meelezen. Volgens Grapperhaus geeft dat meer ruimte voor het oplossen van kinderpornozaken.

Dat voorstel is omstreden omdat dat zou ingaan tegen het eigen kabinetsstandpunt. Kees Verhoeven, Kamerlid van D66 stelt dat het standpunt van het Kabinet stelt dat het ‘niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.’

In het AD stelt waarnemend hoofdofficier René de Beukelaer dat criminaliteit bezig is met een verschuiving van het fysieke naar het digitale. “Dat begint letterlijk bij de scholing,”zegt hij tegen het AD.

“We hebben speciale cyberofficieren die alleen maar digitale fraudeonderzoeken leiden en anderen binnen het parket opleiden. Binnen een paar jaar zijn we allemaal aan de cybercrime; ook de basisteams van de politie.”

 

Gerelateerde berichten...

X