Grootschalig stimuleringsprogramma EU om oplossing achterstand AI

De EU heeft samen met Noorwegen en Zwitserland een stimuleringsprogramma opgezet dat gebruik van AI moet aanjagen. De bedoeling is om zo de achterstand ten opzichte van China en de VS op het gebruik van AI in te lopen. Voor de investeringen is er 20 miljard euro beschikbaar.

“De afspraak is om de investeringen op het gebied van AI te coördineren,” stelt Andrus Ansip, Europese Commissaris voor de interne digitale markt. “Eind 2020 moet er zeker 20 miljard euro beschikbaar zijn aan private en publieke investeringen. Onze ambitie is om een van de wereldeiders te worden op AI-gebied. Dit geldt voor zowel de ontwikkeling en uitrol van ethische en veilige AI met de menselijke maat als leidraad.”

Het grote gezamenlijke doel is om te zorgen dat de beschikbare investering maximaal en efficiënt benut worden. Er komt ook geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Verder is het de bedoeling om samenwerking op AI-gebied tussen landen te stimuleren. De EU stelt daarbij dat alleen samenwerking kan zorgen voor goede resultaten en een grote impact.

 

Horizon 2020

De plannen zijn onderdeel van het bredere EU-programma Horizon 2020. Dit langlopende innovatieprogramma met diverse doelstellingen. Een daarvan is de opzet van een gezamenlijke  Europese database van allerlei gezondheidsbeelden. Als een van de eerste projecten daarin is een database met de meest voorkomende soorten kanker. Door gebruik van AI kun je volgens de initiatiefnemers sneller en meer resultaten behalen.

De ethische richtlijnen worden intussen ontwikkeld door een initiatiefgroep van het bedrijfsleven, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. Waarschijnlijk verschijnen de eerste publicaties binnenkort.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X