Grote tekortkomingen kandidaten-databank UWV voor arbeidsbeperkten

De kandidaten-databank van het UWV die moet zorgen dat  arbeidsbeperkten sbeller aan een baan komen, functioneert niet. Dat constateert Trouw op basis van opgevraagd onderzoek.

Van deze kandidatenverkenner is nog geen 8 procent van de in totaal 150.000 beschikbaar voor enige vorm van werk. Alle anderen in de databank zijn om een of andere reden niet in staat om te werken, studeren of zitten op school, of hebben al werk.

Trouw ontdekte verder dat van veel kandidaten veel te weinig informatie bekend is. Van 42 procent in de database is bijvoorbeeld het opleidingsniveau onbekend. Verder weet men van zeker 60.000 mensen in de database niet welke sector hun voorkeur heeft. Van veel mensen is zo weinig informatie voorhanden dat ze wel in de database staan maar onvindbaar zijn voor werkgevers.

Het UWV zegt zelf al dat van zeker 25% van de kandidaten niet bekend is wat voor werk ze zoeken. De resultaten zijn dan ook uiterst mager: rond de honderd in 2017 en 2018 samen.

De databank werd gestart in 2016. De bedoeling was dat werkgevers in de personeelsbank kandidaten met een beperking konden vinden. Het moest helpen om de 125.000 mensen uit sociale werkplaatsen aan regulier werk te helpen.

Dat het niet werkte bleek al vorig jaar. Onderzoeksbureau Mediatest concludeerde al dat de databank niet deed wat het zou moeten doen. Verder zouden de makers al veel eerder aan de bel hebben getrokken dat ze eigenlijk te weinig gegevens hadden om de databank goed mee te vullen. DeIT- kosten van het project lopen intussen naar de 1,3 miljoen euro. De onderzoekers vrezen dat het eind nog niet in zicht is.

 

CV’s

Het UWV ligt op meer punten onder vuur. Zo bleek in mei dit jaar dat uit de grote vacaturebank van het UWV zijn tussen zestien en dertig april een kleine 120.000 cv’s illegaal gedownload. Medewerkers ontdekten het lek omdat er plotseling heel veel cv’s tegelijk werden gedownload.

Het UWV heeft op 1 mei het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) op de hoogte gesteld en aangifte gedaan bij de politie van hacken. Het UWV monitort de systemen nu extra.

Gerelateerde berichten...

X