2min Personeel

Werkgevers: talent wordt verspild aan bullshitbanen

Werkgevers: talent wordt verspild aan bullshitbanen

Veel talent wordt verspild aan bullshitbanen. Dat vindt maar liefst 65 procent van de werkgevers. Een kraptesector als techniek zit nog steeds te springen om jong talent, maar te weinig jongeren kiezen hiervoor.

Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Pro Contact. Jongeren moeten volgens veel werkgevers betere voorlichting krijgen over de baanvoorspellingen op langere termijn, anders kiezen ze te vaak voor zogeheten bullshitbanen: nutteloos of zinloos werk dat geen echte bijdrage levert aan de maatschappij. Denk aan onnodige administratieve of managementposities.

Daar komt bij veel werkgevers nog een extra zorg bovenop. Een derde vreest namelijk dat de (media)aandacht voor arbeidskrapte jongeren beïnvloedt om niet verder te leren, omdat de suggestie leeft dat de banen toch wel voor het oprapen liggen.

Krapte nog niet voorbij

Naast dat werkgevers zorgen hebben over de toekomstkeuze van de nieuwe generatie, is de zoektocht naar personeel nog niet voorbij. Het schrijnende tekort lijkt wel iets minder te worden. Zeker 42 procent ervaart het personeelstekort in hun organisatie nog altijd als zeer nijpend. Dat is minder dan twee jaar geleden, toen 67 procent hiermee te maken had.

Positief nieuws is wel dat bijna een kwart (23%) aangeeft dat de arbeidsmarktproblematiek hun organisatie minder raakt dan een jaar geleden. Dit heeft ook direct impact op de omzet van de bedrijven. Bij 22 procent is het personeelstekort dit jaar nog de oorzaak van minder omzet. Twee jaar geleden lag dit percentage met 42 procent nog een stuk hoger.

Werkgevers vinden het vooral zorgwekkend hoe jongeren hun toekomstkeuzes maken. De voorspelling is dat de arbeidskrapte de komende jaren toeneemt en jongeren zijn cruciaal voor het bedrijfsleven. Sectoren als de zorg, techniek en onderwijs luiden al langer de noodklok. Deze sectoren worden door jongeren als minder ‘sexy’ gezien en zijn dus de dupe van de toenemende bullshitbanen.

Lees ook: