Hackaanval bij farmaceut AstraZenica

hacker hackteam

Het Britse farmaceuticabedrijf AstraZenica heeft een hackaanval te verduren gehad. Dat meldden ingewijden aan persbureau Reuters. Volgens de bronnen van het persbureau lijken de aanvallen uit Noord Korea te komen. Samen met de University of Oxford werkt het farmaceuticabedrijf aan een vaccin tegen corona.

De hackers zochten contact met medewerkers van het bedrijf via LinkedIn en WhatsApp. Als zogenaamde recruiters stuurden ze valse vacatures aan een aantal medewerkers van het bedrijf. Aan de berichten waren bijlagen gekoppeld die virussen bevatten. Wie ze opende zou de hackers ongemerkt toegang geven tot de computer van het slachtoffer.

De hoop was dat de betreffende medewerkers de bestanden zouden openen op de bedrijfscomputers. Maar dat is volgens zowel de bronnen van Reuters als een aantal medewerkers van de farmaceut bij niemand gelukt. Wel is duidelijk dat meerdere medewerkers op deze manier door de hackers zijn benaderd. Astra Zenica zelf heeft nog niet gereageerd op de hackpoging.

De hackpoging vond plaats onder een flinke groep medewerkers waaronder ook personeel zat dat aan het werk is om een vaccin tegen corona te maken.

Niet de enige

De farmaceut is niet de enige vaccinontwikkelaar die met hackpogingen te maken krijgt. Vorige maand bleek uit een Microsoftrapport dat er ook aanvallen waren op bedrijven uit Canada, Frankrijk, India, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Om wie het precies gaat is nog steeds niet helemaal helder. Microsoft maakte de namen niet bekend. Wel bleek later dat het Duitse Biontech ook een van de slachtoffers was. Bij deze hackpogingen was behalve Noord-Korea ook Rusland betrokken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X